Site icon narod.hr

Preminuo holivudski glumac Sidney Poitier

Foto: snimka zaslona

Sidney Poitier, legendarni glumac i prva afroamerička zvijezda Hollywooda, umro je u 94. godini, priopćio je u petak dopredsjednik vlade Bahama, gdje je glumac odrastao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Izgubili smo velikana, junaka, učitelja, borca i nacionalno blago, napisao je dopredsjednik vlade Chester Cooper na Facebooku o glumcu “Bijega u lancima” i “U vrelini noći”, ne navodeći uzrok smrti.

Sidney Poitier je slučajno rođen u Miamiju, na Floridi 20. veljače 1927. dok su njegovi roditelji sa susjednih Bahama došli u posjet u Sjedinjene Države pa je tako imao američko i bahamsko državljanstvo.

Bio je prvi Afroamerikanac koji je 1964. osvojio Oscara za najboljeg glumca u “Poljskim ljiljanima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Dugo je trebalo da se dođe do ovog, rekao je ganut primajući zlatni kipić.

Zapažena uloga u u “Pogodi tko dolazi na večeru?” 

Kada je u 37. godini primao Oscara, glumac čarobnog osmjeha bio je jedina holivudska zvijezda obojene kože.

– Filmska industrija tada još nije bila spremna stvoriti više od jedne zvijezde među glumcima pripadnicima manjina, napisao je u svojoj autobiografiji “Ovaj život”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U to sam vrijeme (…) uzeo na sebe nade čitavog naroda. Nisam mogao utjecati na sadržaj filma (…) ali sam mogao odbiti ulogu, što sam učinio bezbroj puta.

Zapaženu ulogu ostvario je u “Pogodi tko dolazi na večeru?” (1967.), istaknutom filmu o rasizmu tadašnjeg vremena.

Godine 2002. nagrađen je Oscarom za životno djelo za svoja “iznimna postignuća, dostojanstvo, stil i nadarenost”, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version