Primopredaja dijela ostavštine prvog hrvatskog geologa Gjure Pilara: ‘Darivanje je najbolji način obogaćivanja muzeja jer oni nemaju novaca’

Foto: Fah

Svečana primopredaja dijela ostavštine istaknutog hrvatskog prirodoslovca i prvog hrvatskog školovanog geologa Gjure Pilara (1846–1893) održana je u srijedu Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (HPM) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilarov praunuk Božidar Jančiković dio ostavštine koji se tiče geologije darovao je HPM-u, a dio koji se odnosi na privatni život slavnog geologa Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu, čiji je predstavnik također bio na zagrebačkoj svečanosti.

Viša kustosica HPM-a Katarina Krizmanić ocijenila je da se radi o iznimno vrijednom arhivskom materijalu vezanom za razvoj prirodoslovlja u Hrvatskoj te kazala da je u njemu i vjerojatno najznačajnije Pilarovo djelo “Flora fossilis Susedana” iz 1883. godine.

Jančiković je kazao da je ostavštinu našao u podrumu svoje bake, te da se spomenuti rukopis bio gotovo izgubio. Posudio ga je, kaže, jednom profesoru Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, a on je na nj zaboravio, te je pronađen u ostavštini toga profesora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu reći da dokumenti Gjure Pilara, znanstvenika, ali i svestrane osobe, šahista, planinara i glazbenika, dolaze tamo gdje pripadaju, kazao je Janičković koji je od ravnateljice HPM-a Tatjane Vlahović primio donatorsku karticu Mreže prijatelja muzeja.

“Darivanje je najbolji način obogaćivanja muzeja jer oni nemaju novaca”, zahvalila se ravnateljica Vlahović.

Pilarov kratak život bio je nabijen i iznimno plodonosan, a znanstveni rad raznovrstan. Prvi je školovani hrvatski geolog, prvi se bavio detaljnim geološkim terenskim istraživanjima, izradio je geografske koordinate koje su dugo bile u upotrebi, prvi je mikroskopski istraživao minerale i stjenje kod nas, a bavio se i astronomijom, potresima, vodom u kršu, itd, kazala je viša kustosica Krzmanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilar je bio rektor Zagrebačkog sveučilišta, osnivač prvog planinarskog društva i hrvatskog prirodoslovnog društva, šahovskog društva Zagreb i zastupnik u Hrvatskom saboru. Govorio je i pisao na nekoliko svjetskih jezika i lijepo risao, kazala je viša Krizmanić i zaključila da je sve to nije dovoljno jer se njegovo ime jedva nekad spomene u nastavi na Sveučilištu u Zagrebu.

Ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja Hrvoje Špicer kazao je da brodski muzej nema stalnog postava zbog teškog stradanja u Domovinskom ratu. Međutim, u tijeku je njegova obnova i kad se otvori stalni postav, dio Pilarove darovnice će svakako naći mjesto u njemu.

Kazao je da Slavonski Bod nije zaboravio Pilara, u kojem jedna ulica nosi njegovo ime, jedna škola i planinarsko društvo, te se na njegovoj rodnoj kući nalazi spomen ploča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gjuro Pilar bio je sveučilišni profesor, rektor Sveučilišta u Zagrebu te redoviti član JAZU, jedan od prvih i najznačajnijih kustosa koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju muzejske djelatnosti u Hrvatskoj, a osobito je zaslužan za utemeljenje prirodopisnih odjela Narodnoga muzeja u Zagrebu, rečeno je.

Doktorirao je 1869. na Sveučilištu Bruxelles na evoluciji zemljine kore, koja je isto godine objavljena u Bruxellesu, te prevedena na engleski i tiskana u Washingtonu 1977. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.