Prof. Dodig: Zašto je važno predsjedničko odlikovanje Nikole Štedula?

Foto: Silvana Dragun

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u utorak, 23. kolovoza 2016., u prigodi Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odlikovanje Red Stjepana Radića bivšem hrvatskom političkom emigrantu i stradalniku Nikoli Štedulu za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskoga naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) prof. dr. sc. Goran Dodig je uputio Nikoli Štedulu otvoreno pismo kojeg ovdje u cijelosti prenosimo:

Dragi Nikola, nakon što su se stišali  razdraganost i ushićenje koju sam osjetio prateći Predsjednicu RH  kako Vas odlikuje visokim državnim odličjem i biranim riječima  obrazlaže  svoju odluku odlučio sam  podijeliti  s Vama ne samo tu svoju razdraganost  nego i razmišljanje o tom činu iz ponajmanje nekoliko razloga.

Razlog prvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim činom  priznata je u najboljem smisli te rijeći tvoja predanost  ljubav  i spremnost na žrtvu  u ostvarenju  plemenitog cilja  – uspostave  Hrvatske države, priznat je  najciviliziraniji  nenasilinički način  ostvarenja tog cilja. Dragi prijatelju uvjeren sam da se tek otvorila, no ni to nije malo, nova stranica hrvatske političke zbilje.

Razlog drugi

Vaše  obraćanje  javnosti u tom trenutku, izjava  da ste pobjednik  i da je hrvatski narod pobjednički  govori  o punoj grandioznosti  mentalne snage, veličine  duha i nepokolebljive volje  pojedinca  da izvojuje pobjedu i protiv  dobro  organiziranih i naoko nepobjedivih sustava. Moralna čistoća  i duhovna snaga pojedinca, potvrđuje se jačom i od najđavolskijih udbaških organizacija. Dragi Nikola, pokazali ste da njihovi hitci su zapravo bili smrtonosni hitci u njih same.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tek  Vaša izjava da i žrtve  gube smisao ako ne donose pobjedu te da nema pobjede bez žrtve u vremenu u kojem živimo šalje  poruke svakom od nas da nitko nema pravo na sebičnost, bijeg, odlazak, nezaintersiranost  pa ni na građanski kukavičluk.

Rizici kojima se danas ljudi  izlaže  neusporedivi su s rizicima koje ste vi preuzimali i zato s pravom  pozivate  na nastavak  borbe za slobodu duha. Hvala  Vam  dragi Nikola.

Razlog treći  – Predjednica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državnički, hrabro, principijelno, vrednuje borbu za hrvatske interese. U tom kontekstu posthumno  odlikovanje  pisca Pazinskih odluka, Ljube Drndića istinskog hrvatskog domoljuba iz Istre i čin i poruka su za divljenje. Čestitam Predsjednice!

 Vaš Goran Dodig

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.