Prof. Dugalić: ‘Komisija HBK Iustitia et pax nije se svrstala na nečiju stranu, mi smo na strani zdravlja’

Foto: Fah

O Izjavi Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pandemija bolesti Covid-19: ispit solidarnosti i bratstva“ u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija govorio je tajnik Komisije prof. dr. Vladimir Dugalić, poručivši da se tom izjavom nije htjelo stati u zaštitu Stožera civilne zaštite, nego biti na strani čovjeka, navodi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hrvatski biskupi o pandemiji koronavirusa: ‘Budite solidarni i odgovorni osobito prema starijima i bolesnima’

„Tumačiti ovu izjavu da smo se svrstavali na nečiju stranu je pogrešno. Mi smo na strani čovjeka. Mi smo na strani solidarnosti i ljubavi. Mi smo na strani zdravlja. Zalažemo se da se zaustavi ova pandemija. I da se možemo vrati normalnom životu. Samoizolacija nije prirodni način našega života“, rekao je dr. Dugalić.

Istaknuo je da je i Ustavni sud potvrdio da su zahtjevi Stožera civilne zaštite bili opravdani. „Mi nismo htjeli nikome stati u zaštitu. Htjeli smo samo istaknuti ono što je činjenica. A činjenica je da svakodnevno raste broj zaraženih ljudi. I da imamo u društvu puno ranjivih skupina koje su izloženije utjecaju koronavirusa i da dolazi do bolesti koje često imaju smrtni ishod. Jasno da moramo biti solidarni. Pozvani smo voditi brigu jedni o drugima. I kad se radi o nekim ograničenjima osobnih sloboda, nije to da se nekome želi oduzeti sloboda, nego želimo reći da smo solidarni, da moramo imati bratsku ljubav prema drugome. Htjeli smo jasno istaknuti i odgovornost prema zdravlju. Svatko je odgovoran za svoje zdravlje i zdravlje bližnjega. Ako određene epidemiološke mjere mogu pomoći da se zaustavi širenje virusa, ako one mogu pomoći da se ja ne zarazim, onda ja kao vjernik imam odgovornost ponašati se u skladu s tim mjerama, a ne biti kriv za ugrožavanje svoga i zdravlja drugih“, pojasnio je dr. Dugalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Živimo u pluralnom, demokratskom društvu i svatko ima legitimno pravo preispitivati odluke nadležnih vlasti. Mi to ne dovodimo u pitanje. I zahtjevi koji su bili upućeni Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti nekih mjera Stožera su legitimno pravo i mi to pravo nikome ne oduzimamo. Ali, taj razgovor mora biti argumentiran. Dolazimo do paradoksalne situacije da je Crkva ta koja promiče znanost i koja dopušta znanosti da nađe odgovor na ova pitanja. Crkva će sa svoje strane naći duhovni sadržaj i duhovnu utjehu, što je naše poslanje, ali mi želimo i valorizirati vrijednost znanosti, ne možemo ih ignorirati. Zar mi znamo više od epidemiologa? Mi smo samo htjeli pozvati na određenu razboritost i dati ljudima koji su stručni da donesu određene odgovore, da nam pomognu i da se tu razvija određeni dijalog. Nažalost mi koji puta nemamo kulturu dijaloga, mi se ukopamo svaki u svoj rov i pucamo iz svojih rovova. Mi moramo naučiti u demokratskom društvu voditi argumentirani dijalog i slušati osobe koje znaju više od nas. Navijaštvo ili širenje panike u tome neće pomoći“, rekao je dr. Dugalić.

Rekao je da je Komisiju na objavu izjave o pandemiji Covid-19 neposredno potaknula zbunjenost vjernika, željelo se razjasniti neke nejasnoće jer su se pojavile i neke teorije zavjere, bili su i neki protesti, ljudi su počeli pitati što se to zbiva.

„Mi u izjavi nismo ulazili u uzroke što je dovelo do ove opake bolesti, to prepuštamo znanstvenicima. Prepuštamo im i da pronađu lijek, odnosno cjepivo. Mi smo htjeli s teološkog i antropološkog aspekta progovoriti o našoj situaciji, kako se od jednog vjernika očekuje da se u ovoj situaciji ponaša. Htjeli smo reći da i u ovoj situaciji možemo itekako razmišljati o smislu života, o preispitivanju ljestvice vrednota, jesmo li kao društvo pa i cijeli svijet zaboravili neke istinske vrijednosti, jesmo li stavili na prvo mjesto profit i moć koji su nas i doveli do ovoga, jesmo li zanemarili ljepotu zajedničkog života, obiteljskog života. Teško nam je palo kad smo proljetos imali nemogućnost, a potom ograničenost slavljenja euharistije s narodom. Kroz sve što se događalo na društvenim mrežama, kroz prijenose misa svatko je mogao vidjeti koliko u sebi, u svojoj nutrini žeđa za Bogom i koliko mu je Bog potreban“, rekao je dr. Dugalić, istaknuvši da se uz teološki aspekt nastojalo odgovoriti i na određena etička i pravna pitanja s kojima se suočavamo, posebice u kojoj mjeri se smiju ograničiti osobna prava i imaju li smisla sve epidemiološke mjere koje se propisuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.