Site icon narod.hr

Proglašeni najbolji filmovi 12. Liburnia film festivala

Najboljim filmom 12. Liburnia film festivala, po odluci stručnog žirija, proglašen je film “Potrošeni” redatelja Boruta Šeparovića, a najbolji film po izboru publike je “4. Majmun” Hrvoja Mabića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Potrošeni” je film koji prati proces pripreme kazališne predstave “55 +”, čiji su protagonisti ljudi starije dobi, dok se “4. majmun” bavi bolnicom Lopača kraj Rijeke, čiji bivši štićenici, roditelji i liječnici svjedoče o njenom radu i odnosu gradskih struktura.

Najbolji regionalni film je “Mula, skupina korijenja svezanih zajedno” redateljice Sabine Mikelić , a posebno priznanje u regionalnom programu dobio je film Igora Paulića “Povratak posljednjeg”.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Tatjana Božić za film “Ljubavna odiseja”, za najbolju fotografiju nagrađen je Lovro Čepelak za film “Maslačak”, za montažu filma “Ljubavna odiseja” nagrađen je Boudewijn Koole, a za dizajn zvuka Marko Pelaić, za film “Ovrha”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stručnom žiriju bili su Ana Alexieva, Anđelka Nenezić, Rajko Petrović, Miroslav Sikavica i Sanja Šamanović.

Po obrazloženju žirija, nagrada za najbolji film pripala je filmu “Potrošeni” zato što na nov, konceptualan, ali i dalje živopisan način progovara o samoći, gubitku, boli, ljubavi i aktualnim problemima generacije, koju današnje društvo smatra potrošenim teretom.

Direktor festivala Oliver Sertić ocijenio je da je festival tijekom godina razvio publiku koja ima kriterije i prepoznaje hrvatski dokumentarni film u svim žanrovima, da je regionalni program sve bolji te da se nada da će i potpora regionalnom dokumentarnom filmu biti sve veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pet festivalskih dana u Ičićima je prikazano 25 dokumentarnih filmova nastalih tijekom 2013. i 2014., a u konkurenciji za nagrade bilo je 14 filmova. Dvanaest filmova imalo je svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijer, a filmske projekcije posjetilo je više od tri tisuće gledatelja.

Održana je radionica za filmske amatere, radionica o zvuku na filmu za djecu, “case study” hrvatskog dokumentarnog hita “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića i Vanje Jambrović te autorska analiza filma za talentirane filmaše.

Liburnia film festival organizirali su riječka udruga Delta i udruga Restart iz Zagreba, u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija i partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Centrom iz Sofije. Festival su poduprli Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Opatija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Ičići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version