Projekcija dokumentarnog filma ‘Neprijatelj naroda’ u Splitu

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u utorak, 20. listopada 2015., s početkom u 18 sati u Kinu Central u Splitu (ulaz je slobodan) održat će se projekcija dokumentarnog filma „Neprijatelj naroda“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprijatelj naroda (dokumentarni film, 88 min) je priča o represiji, strahu i šutnji. Kroz obiteljske i osobne sudbine žrtava i kroz objašnjenja eksperata film dokumentira sustav komunističke represije: od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase, do današnje šutnje. To je i priča o biljegu nepodobnosti kojeg neke obitelji nose već sedamdeset godina.

Vinko Kos je bio književnik i pjesnik za djecu, Zlatko Ognjanovac učitelj, zborovođa i prosvjetni inspektor, Jeronim Mlinarić općinski bilježnik, Vladimir Mrzljak državni službenik, Andrija Hebrang visoki dužnosnik komunističke partije, a Boris Novak tek maturant gimnazije. Nova komunistička vlast prepoznala je i u njima neprijatelje naroda i oni su nestali: 1945., 1946., 1949., godine bez traga i bez groba. Režim je odlučio njihovo lice i njihovo postojanje zauvijek izbrisati iz sjećanja.

Nakon desetljeća šutnje o svojim „nestalima“ u filmu govore Lada Kos i Vera Kos-Paliska, mons. Josip Mrzljak, Ratko Mlinarić, Vladimir Novak, Ljerka Ognjanovac, dr. Andrija Hebrang ml.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesni kontekst objašnjavaju: dr. Ivo Banac, dr. Mitja Ferenc, dr. Martina Grahek-Ravančić, dr. Vladimir Geiger, Roman Leljak i Vice Vukojević.

Scenaristica i redateljica : Višnja Starešina
Proizvodnja: CDAS i Interfilm
Montažer: Veljko Segarić
Direktorica fotografije: Ana Vrdoljak
Skladatelj: Dalibor Grubačević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.