Promocija knjige Martina Vlahe “Đakonat u Katoličkoj Crkvi” 16. listopada

Prvi put na hrvatskom jeziku objavljena studija sa sustavnom obradom teme đakonata, radi se o knjizi Martina Vlahe “Đakonat u Katoličkoj Crkvi”, u izdanju Glasa Koncila, a koja će biti predstavljena 16. listopada 2018. godine u 19,30 sati u dvorani Župe bl.Augustina Kažotića, Ivanićgradska 71, Zagreb.

Što je đakonat? Od kada postoji? Kako se razvijao? Kakvo značenje ima u sadašnje vrijeme i kako izgledaju perspektive za njegovu budućnost? – odgovarajući na ta pitanja, teolog, liječnik i trajni đakon Katoličke Crkve prof. dr. med. Martin Vlaho precizno i objektivno prikazuje razvoj i ulogu đakonata kroz povijest kršćanstva sve do današnjih dana. Od njegova nastanka, koji datira u apostolsko doba, razvitka ali i potpunoga nestanka đakonata u Zapadnoj Crkvi krajem srednjega vijeka, kao i ponovnoga oživljavanja u duhu zaključaka i preporuka Drugog vatikanskog sabora.

Uz to što svojom dokumentiranom studijom zaokružuje stanje u cijeloj Katoličkoj Crkvi, odnosno dotiče goruća pitanja današnjice i sutrašnjice Crkve, njome predstavlja ulogu i mogućnosti đakonata u pomoći pri rješavanju tih problema. Rukopis Martina Vlahe u tom smislu predstavlja vrijedan doprinos pojašnjenju tih još uvijek otvorenih pitanja u današnjoj Crkvi, pokazujući – posebice na primjerima Njemačke i Hrvatske – posebne okolnosti pod kojima se đakonat obnavlja i razvija.

Autor proučava i povijest ženskog đakonata u apostolskom i post apostolskom vremenu, kao i postupni nestanak istih. Zanimljiv je njegov opis đakonise sv. Febe, o kojoj piše sv. Pavao u Poslanici Rimljanima (16, 1-2). Ne manje zanimljiva su i autorova razmišljanja o pripremanju Drugog vatikanskog sabora (1962. – 1965.), podsjećajući da o sv. Edith Stein (1891. – 1942.) postoji izvještaj prema kojem se ista izrazila u prilog ponovnog uvođenja đakonata za žene.

Iz predgovora akademika Franje Šanjeka

… Vrijedno je istaknuti kako u nas ne postoji niti jedna studija koja na ovakav sustavan način obrađuje temu đakonata te predstavlja svjedočanstvo koliko je znanja autor prof. dr. Martin Vlaho uložio u istraživanje dokumenata i napisa o pojavi i ulozi đakonske službe od apostolskog vremena (Dj. ap. 6,1 – 6,8) i tijekom dugih stoljeća u kojima su đakoni duhom i mudrošću bdjeli nad razvojem kršćanstva zaključujući da „samo đakonska Crkva ima budućnost“. U tom smislu najsrdačnije čestitke autoru rukopisa o obnovi đakonata čija će nam objava rasvijetliti mnoga pitanja o boljem poznavanju kršćanstva i Crkve kroz našu povijest.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr