Prošlo je 100 godina otkad je stvoren Zorro iz pera Johnstona McCulleyja

Foto: wikimedia commons

Njegovo ime i pojava sinonim su za borbu protiv nepravde. Zorro je rođen 9. kolovoza 1919. iz pera Johnstona McCulleyja i s vremenom je postao važna kulturna ikona poput Tarzana ili Supermana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prve pustolovine “Prokletstvo Capsitrana”, objavljene u kalifornijskom zabavnom časopisu, McCulley ih je napisao još šezdeset i pretvorio Zorroa u jednog od prvih junaka američke literature.

McCulley je za lik Zorroa djelomično bio nadahnut djelom Meksikanca Joaquina Muriete, napola patriota, napola razbojnika, koji se u vrijeme Zlatne groznice u Kaliforniji u 19. stoljeću borio protiv nepravde prema siromašnim i slabim tragačima za zlatom.

Inspiriran je bio i serijom romana “The Scarlet Pimpernel” britanske barunice mađarskog porijekla Emmuske Orczy čiji je junak bio tajanstveni engleski aristokrat koji je spašavao francusko plemstvo od giljotine tijekom i nakon Francuske revolucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robin Hood, Petar Pan i Che Guevara

Don Diego de la Vega, mladi aristokrat španjolskog porijekla revoltiran je pokvarenim i okrutnim moćnicima i veleposjednicima u Kaliforniji. Kada krene braniti siromašne i zlostavljane, pretvara se u maskiranog junaka Zorroa (“lisica” na španjolskom), odjevenog u crno i s krinkom preko očiju.

U tome se može osloniti na svoga vjernog slugu Bernarda, koji se pravi da je gluhonijem kako bi bolje igrao ulogu špijuna, i na svog inteligentnog crnog konja Tornada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“On je kombinacija Robina Hooda, Petra Pana i Chea Guevare, ali bez tragedija”, napisala je o Zorrou čileanska književnica Isabel Allende.

Popularnost mu je diljem svijeta pronijela televizijska serija u produkciji Walta Disneyja. U pet sezona, od 1957. do 1961., snimljeno je 78 epizoda. Zorroa je igrao Guy Williams, zgodan, metar i devedest visok glumac koji je k tome bio i vješt mačevalac.

Voli ga i veliko platno. Snimljeno je više od pedeset filmova o Zorrou, uključujući i erotske verzije. U najpoznatijima, Zorroa su portretirali Douglas Fairbanks (1920.), Tyrone Power (1940.), Alain Delon (1975.) i Antonio Banderas dvaput (1998. i 2005.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvorca Batmana Boba Kanea toliko je utjecao nijemi film “Zorroov znak” s Fairbanksom u naslovnoj ulozi da je svoga superjunaka kasnije odjenuo u crni plašt, a konj Tornado bio je podloga za batmobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.