Prvi Svećenički dan Sisačke biskupije

Prvi Svećenički dan Sisačke biskupije u 2015. godini održan je u četvrtak, 5. veljače u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gostujući predavač bio je doc. dr. sc. Dario Tokić, OCD, a održao je predavanje na temu „Godina posvećenog života“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku svog izlaganja, o. Tokić povezao je svećeništvo i redovništvo te istaknuo kako, iako nisu jednaki, svećeništvo i redovništvo jesu komplementarni. „Vidite, djevičanski, siromašan i poslušan Isus trebao bi biti vidljiv u životu svakoga redovnika. Dakle, redovnik bi trebao biti znak Isusa koji živi djevičanskim, siromašnim i poslušnim načinom života te takav oblik života izražava onu najdublju narav općenito kršćanskoga zvanja, a to je da je Crkva zaručnica Kristova. Ovdje vidimo tu znakovitost da je u svećeništvu, koje može biti opće i ministerijalno, Isus po svećenicima nastavio svoja djela svjedočenja i služenja. Prema tomu, Isus i ovdje postaje vidljiv i postaje znak. Ministerijalni svećenici, govori „Pastores Dabo Vobis“, živa su slika Krista, zaštita Crkve. Dakle, ako je redovništvo slika zaručnice, svećenici su onda slika zaručnika. Tu dolazi do nadopunjavanja u duhovnom značenju znakovitosti i iskazu prema svijetu“, rekao je o. Tokić.

U nastavku, predavač se osvrnuo na Apostolsko pismo Svetog Oca Franje, upućeno svim posvećenim osobama u prigodi Godine posvećenog života, u kojemu govori o ciljevima, očekivanjima i obzorju Godine posvećenog života, a koja o pedesetoj obljetnici objavljivanja dogmatske konstitucije „Lumen gentium“ i dekreta „Perfectae cariatis“ traje od 30. studenoga 2014. do 2. veljače 2016. godine.
Govoreći o ciljevima za Godinu života koje Papa ističe u svom Apostolskom pismu, Tokić je rekao kako oni pozivaju redovnike da gledaju na prošlost sa zahvalnošću, promatraju Božje djelovanje u prethodnicima s početaka, govore o vlastitoj povijesti i bave se očuvanjem identiteta. Također, Papa potiče na življenje sadašnjosti s velikom ljubavlju i njegovanje zajedništva te poziva prigrliti budućnost s nadom, bez obzira na teškoće: opadanje zvanjâ i starenje, posebno u zapadnom svijetu, ekonomski problemi kao posljedica teške ekonomske krize, izazovi internacionalizacije i globalizacije, zamke relativizma, marginalizacija i društvena beznačajnost itd.. Osvrnuvši se na očekivanja iz Apostolskog pisma, o. Tokić je rekao kako Papa poziva redovnike na radost, da probude svijet jer je proroštvo karakteristično obilježje osoba posvećenog života, da duhovnost zajedništva postane stvarnost, te da izađu iz samih sebe, stave se na raspolaganje Crkvi i pođu na egzistencijalne periferije i budu s osobama koje su izgubile nadu.

U drugom dijelu susreta, biskup Košić predstavio je nazočnima novog povjerenika za pastoral braka i obitelji fra Roku Bedalova, župnika sisačke Župe sv. Josipa Radnika i podsjetio je na 2. Nacionalni dan obitelji koji će se održati 19. travnja na Trsatu te je potaknuo svećenike na pripravu obitelji za taj događaj. Biskup je obavijestio svećenike da će zbog svetkovine Tijelova, koja ove godine pada na blagdan sv. Kvirina, proslava zaštitnika Biskupije biti pomaknuta na petak, 5. lipnja te kako će se svećeničko ređenje u katedrali održati 27. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planove i programe svojih aktivnosti u budućem razdoblju predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih ureda Biskupije. Tako je povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić progovorio o tradicionalnim susretima krizmanika s biskupom i planinarskim križnim putovima, a povjerenik za pastoral bolesnika vlč. Saša Jozić upoznao je okupljene s Danima bolesnih i starijih u Biskupiji, koji će se obilježiti u bolnicama u Sisku, Topuskom i Popovači.

Sljedeći svećenički dan održat će se u četvrtak 5. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.