Raspelo lozovog trsa

Raspelo je jedan od najvažnijih simbola kršćanske religije. Antun Bašić izrađuje predivna raspela od (spojenih) komada loze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz trs teče sok,
Na grozdu je vino,
Na oltaru je krv Razapetog.

*Antun Bašić

U Bibliji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Onda je glavni peharnik ispripovjedio Josipu svoj san: ‘Sanjao sam da je preda mnom lozov trs. Na trsu bile tri mladice. I tek što je propupao, procvjeta i na njegovim grozdovima sazru bobe. Kako sam u ruci držao faraonov pehar, uzmem grožđa, istiještim ga u faraonov pehar, a onda stavim pehar u faraonovu ruku’.“ (Post 40, 9-11).

„Svog magarca za lozu privezuje, mlado magarice svoje za čokot. U vinu on kupa svoju odjeću svoju halju u krvi od grožđa.“ (Post 49, 11).
„Tad rekoše stabla lozi: ‘Dođi, budi nam kraljem!’ Odgovori im loza: ‘Zar da se odreknem vina što veseli bogove i ljude da bih vladala nad drugim drvećem?’ “ (Suci 9, 12-13).

„Kao loza, grozd će stresat’ svoj nezreo, poput masline pobacit će cvatove.“ (Job 15, 33).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Moj je dragi imao vinograd na brežuljku rodnome. Okopa ga, iskrči kamenje, posadi ga lozom plemenitom. […] Što još mogoh učiniti za svoj vinograd, a da nisam učinio? Nadah se da će uroditi grožđem, zašto vinjagu izrodi?“ (Izaija, 5, 1-2, 4)

„Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. […] Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne.“ (Iv 15, 1-2, 4-6).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.