Site icon narod.hr

Retrospektiva filmova Branka Ivande

Foto: snimka zaslona

U ponedjeljak, 13. ožujka, u 18 sati, u kinu Tuškanac retrospektivu hrvatskog redatelja Branka Ivande otvara tv film ‘Sestre’, a potom slijedi svečano otvaranje te projekcija Ivandina filma prvijenca ‘Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata’ – koji ostaje zapamćen i po tome što je u njemu prvu glavnu filmsku ulogu odigrao Rade Šerbedžija, a odlično je taj film prošao i na festivalima, a među nagradama ističe se nagrada kritike u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ciklusu će biti prikazani i ostali redateljevi igrani filmovi: Prijeki sud iz 1978. priča o sucu prijekoga suda za talijanske okupacije, kriminalistički film s elementima nadrealizma Zločin u školi (1982.), te noviji Konjanik (2004.) i Lea i Darija (2011.), filmovi prikazani i nagrađivani ne samo na pulskom festivalu nego i na važnim međunarodnim festivalima.

Ono što odlikuje Ivandin opus impresivna je raznolikost, s jednakom autorskom predanošću radi filmove za veliko filmsko platno kao i za televiziju, okušao se i u kazališnom radu, a u zreloj fazi karijere i u režiji telenovela, gdje je postavio vrlo visoke žanrovske standarde. Ivanda je djelatan u hrvatskoj audiovizualnoj produkciji više od četrdeset godina i, naravno, da sve te godine kako to u nas biva, kao i mnogi drugi filmski autori, nikad nije išao iz jednog igranog filma u drugi. U filmskim fondovima bivše Jugoslavije odbijeno mu je petnaestak projekata, ali on nije zastao i jadikovao, posvetio se radu na televiziji i ostvario impresivan opus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version