Ruski pijanist Andrej Gugnin na 6. Piano Loop Festivalu

Foto: fah

Međunarodni festival pianizma 6. Piano Loop Festival ugostit će u nedjelju 18. kolovoza ruskog pijanista Andreja Gugnina koji će u Etnografskom muzeju u Splitu nastupiti s programom Papandopula, Prokofjeva, Čajkovskog i Chopina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, u svojoj bogatoj biografiji Gugnin je upisao nastupe u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana poput newyorškog Carnegie Halla, bečkog Musikvereina te dvorane P. I. Čajkovski u Moskvi, a do kraja tekuće godine očekuje ga gusti raspored koncerata od rodne Rusije, preko Japana, Italije i Srbije. U prosincu se ponovo vraća u Hrvatsku, gdje će nastupiti u Hrvatskom glazbeno zavodu (HGZ).

Posebnu sponu s Hrvatskom, za koju kaže da mu je poput drugog doma, Gugnin njeguje od kad je 2011. pobijedio na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić, a šira publika upoznala ga je na recitalu kojeg je u Zagrebu održao kao prvonagrađeni sudionik tog natjecanja.

Koncert u Splitu otvorit će Osam studija Borisa Papandopula, koje je izvodio i u Dvorani P. I. Čajkovskog u Moskvi, a nedavno je tu skladbu, uz Papandopulov Koncert u G-duru, snimio za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publiku u Etnografskom muzeju očekuje raznovrstan program, a Gugnin ističe da ga upravo njegova “raznolikost čini zanimljivim za slušatelje”. Tako će, uz Papandopulovih Osam studija, izvesti i Sonatu za klavir br. 7 u B-duru op. 83 Sergeja Prokofjeva, Dumku za klavir u c-molu op. 59 Petra Iljiča Čajkovskog, te Sonatu br. 3 u h-molu op. 58 Frédérica Chopina.

Šesti Piano Loop Festival održava se u Splitu od 14. do 22. kolovoza, a donosi ukupno devet imena hrvatske i svjetske pijanističke scene raznovrsnih pijanističkih škola, interesa, tehničkih umijeća i muzikalnosti.

Festival predstavlja mlade glazbene snage ali i etablirana imena hrvatske i inozemne pijanističke scene, pa tako ove godine prvi put na festival stiže Ivo Pogorelić, koji će 21. kolovoza u zapadnom dijelu Podruma Dioklecijanove palače održati recital s pomno biranim djelima velikana pijanističke literature, Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina, te Mauricea Ravela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu je i nastup njemačkog pijanista Andreasa Frölicha 19. kolovoza. Posljednji u nizu koncerata u dvorištu Etnografskog muzeja pripast će pijanistu iz Omiša Lovri Marušiću, koji zadnjih godina niže uspjehe na etabliranim međunarodnim natjecanjima, dok će završni koncert 6. Piano Loop-a 22. kolovoza u Dioklecijanovim podrumima održati Kemal Gekić, iz čijih je ljetnih pijanističkih akademija festival i izrastao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.