Site icon narod.hr

‘Ružno pače’ u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Foto: Thinkstock

Prva premijera Zagrebačkog kazališta lutaka u sezoni 2017./18. bit će, u četvrtak 19. listopada, predstava “Ružno pače” koju po slavnoj bajci Hansa Christiana Andersena postavlja Leo Katunarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danski pisac Hans Christian Andersen svojim je bajkama zaslužio mjesto među najvećim imenima svjetske literature. “Ružno pače” objavljeno je 1843. i jedna je od paradigmatskih priča o različitosti koja se susreće s nepravednosti svijeta punog predrasuda, stoji u najavi.

“Neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom samo zato što izgleda drukčije, pa kreće u općeljudsku potragu za prihvaćanjem i pripadanjem. Dijalog o različitosti iznimno je važan, a kroz sudbinu ružnog pačeta mogu se afirmirati pozitivne vrijednosti te senzibilizirati i najmanja publika na one drukčije među nama”, dodaje se.

U predstavi glume Katarina Perica-Kirin, Marina Kostelac, Matija Prskalo, Boris Mirković, Mario Mirković, Janko Popović Volarić, Mladen Čutura i Borna Galinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreatorica lutaka i scenografije je Vesna Balabanić, skladatelj Mario Mirković, a oblikovatelj svjetla Igor Matijevac. Dramatizaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

“‘Ružno pače’ jedna je od onih bajki koje zasigurno ostavljaju traga u prostorima djetinjstva, ali i ostaju utočišta odrastanja kojima se obraćamo tijekom čitavoga života u potrazi za potvrdom temeljnih etičkih vrijednosti koje nam neosjetljiva stvarnost, a pogotovo današnje, ovo naše brzo i neosjetljivo vrijeme dovodi u pitanje”, ističe Udovičić Pleština.

“Istovremeno surovo i nježno, poetskom snagom koja spaja fantastično s realnim, ona detektira traume odrastanja, ukazuje na potrebu pronalaženja vlastitoga puta, ali i jasno progovara o danas posebno aktualnom problemu različitosti”, dodaje autorica dramatizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version