Siječanj u zagrebačkoj Kinoteci u znaku Woodyja Allena

snimka zaslona

Zagrebačka “Kinoteka” veći će dio svog siječanjskog programa posvetiti legendarnom američkom redatelju, glumcu i scenaristu, višestrukom Oscarovcu, Woodyju Allenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program s jedanaest filmova iz njegovog opsežnog opusa, koji počinje 9. siječnja komedijom “Hannah i njezine sestre”, obuhvaća neke od Allenovih najpoznatijih filmova, od klasika iz osamdesetih i devedesetih do najnovijeg uratka, njegova 47. dugometražnog filma “Vrtuljak života”.

Prvi film u programu, “Hannah i njezine sestre” iz 1986. s Miom Farrow, Diane Wiest i Michaelom Caineom u glavnim ulogama, tipična je Allenova ljubavna zavrzlama, dramedija u suvremenom New Yorku kroz koju se protežu pitanja o smislu života, ljubavi, Bogu, umjetnosti i prijateljstvu.

Film je zapamćen i po odličnoj jazz i popularnoj glazbi iz tridesetih i četrdesetih godina, kao i po tri osvojena Oscara – za scenarij (W. Allen) te najbolju mušku (M. Caine) i žensku sporednu ulogu (D. Wiest), ali i po Zlatnom globusu za najbolji mjuzikl/komediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan kasnije prikazat će se film “Dani radija” (1987.), nostalgični ‘hommage’ radiju i odrastanju za vrijeme Drugog svjetskog rata, u kojemu ponovno glume, među ostalima, Mia Farrow i Diane Wiest.

Kako bi ilustrirao značaj koju je svojevremeno imao radio program redatelj se u tom filmu poslužio i istinitim događajima, poput prijenosa Wellesove radijske drame “Rat svjetova” ili napadom Japanaca na Pearl Harbor.

Slijedi “Zagonetno ubojstvo na Manhattanu” iz 1993., u kojemu Diane Keaton glumi bivšu marketinšku stručnjakinju koja se radi majčinstva odrekla karijere, pa se u trenucima dokolice fokusira na otkrivanje istine o iznenadnoj smrti svoje susjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj tjedna ostavljen je još jedan hit iz osamdesetih koji je, prema redateljevom priznanju, jedno od njegovih najdražih djela, “Purpurna ruža Kaira” (1985.).

Radnja se odvija oko plahe Cecilije (Mia Farrow), koja utjehu od sivila svakodnevnog života pronalazi u tami kino-dvorana i holivudskim melodramama iz vremena velike ekonomske krize. Zaljubljena je u filmski lik Toma (Jeff Daniels) koji prilikom jednog njezinog posjeta kinu siđe s platna i počne s njom romantičnu vezu, što dovede do prekida projekcije i opće uzbune u holivudskim krugovima.

U subotu je na programu jedan od Allenovih najuspješnijih filmova za koji je imao tri nominacije za Oscara, “Zločini i prekršaji” (1989.), suvremena humorna drama s dvije odvojene priče o preljubu pune tragedije i komedije koje se na vrhuncu filma spajaju u jednu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja mjeseca prikazat će se i “Njujorške priče” iz 1989., omnibus s New Yorkom u glavnoj ulozi trojice redateljskih velikana – uz Allena, Francis Ford Coppola i Martin Scorsese).

Program donosi i filmove “Muževi i žene” (1992.), još jednu studiju o teškoćama suvremenih bračnih parova i “Casino Royale” (1967.), parodija na filmove o popularnom špijunu, Jamesu Bondu.

Predstavljanje Allenova opusa zaokružit će tri novija filma – “Ponoć u Parizu” (2011.) o mladom scenaristu koji se misteriozno vraća u Pariz dvadesetih godina prošlog stoljeća i “Rimu s ljubavlju” (2012.) koji prati romanse, avanture i neprilike nekolicine likova, turista i lokalaca, u Rimu te prošlogodišnji “Vrtuljak života”, koji je posvetio mjestu i vremenu svog djetinjstva – Coney Islandu pedesetih godina.

Zvjezdani glumački postav tog filma predvodi Kate Winslet u ulozi labilne žene koja je željela postati slavna glumica, no zatočena je u nesretnom braku s voditeljem vrtuljka (Jim Belushi) iz kojeg pokušava pobjeći upuštajući se u romantičnu vezu s mladim ljubavnikom (Justin Timberlake).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osamdesetdvogodišnji redatelj i dalje stvara, nastavljajući niz započet ranih osamdesetih od najmanje jednog filma godišnje. Od samih početaka karijere do danas Woody Allen je stilski ostao vjeran samome sebi pa je, i kada ne glumi u vlastitim filmovima, prepoznatljiva njegova poetika i komika utemeljena na duhovitim monolozima i verbalnim opservacijama, najčešće smještena u urbane ambijente.

Za iduću godinu najavio je novi film, “Kišni dan u New Yorku”, u kojemu glume, među ostalima, Jude Law, Selena Gomez i Liev Schreiber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.