Sjećanje na hrvatske branitelje Koprivnice

Foto: Narod.hr

U Koprivnici je svečano otvorena izložba – „Koprivničanci u Domovinskom ratu“, koju je organizirao Državni arhiv Varaždina, koji i u ovom gradu ima sabirni centar.

Predstavljene su fotografije, dokumenti, knjige i drugo. Na taj način, kako je istaknuo ravnatelj varaždinskog Državnog arhiva Damir Hrelja, još se jednom nastojalo skrenuti pozornost na branitelje ovoga grada, u kojem je pored pripadnika MUP-a djelovala i slavna 117. brigada ZNG-a, koja je pretežno ratovala na novljanskom bojištu.

Ratni zapovjednik te brigade i ratni zapovjednik Grada pukovnik Dragutin Kralj podsjetio je da su u ovu postrojbu bili uključeni branitelji iz čitave Koprivničko-križevačke županije, ali da su još pored njih djelovali i pripadnici HOS-a te 145. taktičke borbene skupine „Jastrebovi“.

Izložba je organizirana i s ciljem da se pozovu, prije svih, hrvatski branitelji koji su u posjedu fotografija ili nekih dokumenata iz toga razdoblja da ih dostave Državnom arhivu, kako bi se sačuvali za – povijest.

Ovom prigodom bila je izložena i hrvatska zastava sa kninske tvrđave, kao podsjetnik na Vojno-redarstvenu operaciju Oluja 95, a u kojoj su sudjelovale i ratne postrojbe iz ovoga kraja.

Inače, samo 117. brigada imala je oko četrdesetak poginulih i nekoliko stotina lakše i teže ranjenih. Prigodom četničkog raketiranja Koprivnice, 7. listopada 1991. jedan je branitelja poginuo (David Piskor), a dva su ranjena.

Izložbu je posjetio i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, a može se razgledati do 24. rujna u predvorju Pučkog otvorenog učilišta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr