Slovenska oporba: policijska zabrana Thompsonovog koncerta temelji se na političkoj procjeni

Foto: Marko Perković Thompson, Twitter

U slovenskom parlamentu raspravljalo se u četvrtak o zabrani koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru ove subote. Predsjednik povjerenstva za nadzor obavještajnih službi iz stranke Janeza Janše sazvao je hitnu sjednicu na kojoj je to bila jedina tema, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Marko Ljubić: Tko je stvarni autor zabrana Thompsona i kako ga kazniti?

Premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović izjasnili su se protiv – zabrana.

Za zabranu nastupa u Mariboru javno su se zauzela dva političara iz vladajuće stranke SMC Milan Brglez i Jasna Murgel te mariborski župan Andrej Fištravec, navodi reporter.si.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Meri Cetinić: Nekad su pjevanje zabranjivali Vici Vukovu, a danas Thompsonu – Podrška kolegi!

Hoće li Thompson u subotu nastupiti u Mariboru, još se ne zna. Policija je koncert zabranila, ali se organizator odmah žalio. Upozorava da isti dan u Ljubljani nastupa Arkanova supruga Ceca, a u Mariboru samo dan prije Thompsona njemu sličan izvođač iz Srbije.

> Pročitajte odgovor Veleposlanstva RH u Sloveniji glede zabrane Thompsonova koncerta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zbog neka očiglednog dvostruka mjerila organizator će pretrpjeti tisuće eura štete, pa će, ako slovenski MUP odbije žalbu, tužiti policiju za naknadu izgubljenog.

Foto: Snimka zaslona

Stajalište policije je jasno. Taj koncert donosi sigurnosni rizik, to je i stajalište vlade. Taj je rizik stvaran i moramo ga uzeti u obzir, izjavila je Jasna Murgel, Stranka modernog centra.

Policija zabranu objašnjava strahom od dolaska radikalnih Thompsonovih obožavatelja iz Hrvatske i Austrije. Upozoravaju i da se pod krinkom rock-koncerta promiče neoustaški ekstremizam.

Nije riječ o tome da politika nalaže ljudima kakav ukus moraju imati glede kulturnih događaja, ali ako je riječ o raspirivanju mržnje i nesnošljivosti, onda politika itekako mora djelovati, objašnjava Murgel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U parlamentu je u četvrtak o Thompsonu raspravljala komisija za nadzor tajnih službi, u kojoj većinu ima oporba predvođena Janšinim SDS-om.

Provjerit ćemo kako su pribavili podatke, na čemu temelje svoje tvrdnje i jesu li one opravdane, je li takvo izvješće o sigurnosnoj situaciji realno i vjerodostojno, izjavio je Branko Grimis, Slovenska demokratska stranka.

> Thompson: Očekujem da me država zaštiti kao hrvatskog građanina, to da su moji fanovi širitelji mržnje, nacisti i fašisti ne stoji

Predstavnici vladajućih napustili su sjednicu, pa je oporba izglasovala da se policijska zabrana temelji na političkoj procjeni ideološke pozicije glazbenika, a ne sigurnosnom problemu. No ta odluka ne obvezuje. Zadnju riječ ima slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec čudi se negativnim reakcijama hrvatske vlasti, jer su Thompsonovi koncerti već zabranjivani u mnogim državama. Tumači to nervozom zbog skorašnje arbitražne odluke o graničnom sporu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je uoči sjednice Vlade kako se Ministarstvo kulture ne bavi zabranom koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru, ali i ocijenila kako je neuobičajenim da se koncerti zabranjuju iz navedenih razloga. “Radi se u Republici Sloveniji, s tim nema veze Ministarstvo kulture ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj. Stav je jučer iznio premijer, treba vidjeti o čemu se radi. Vrlo je neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti, ali to nije pitanje s kojim se bavi Ministarstvo kulture”, izjavila je ministrica.

S obzirom da ova zabrana Thompsonovog koncerta šteti Hrvatskoj i njezinom ugledu Narod.hr uputio je pitanja veleposlanstvu Republike Hrvatske što su poduzeli glede takvih postupaka slovenske policije, ali i vladajućih političara, odgovorilo nepotpisanom zamolbom da se naša pitanja preusmjere Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Uredu glasnogovornika.

Podsjećamo da su Marku Perkoviću Thompsonu već ranije zabranjivani koncerti u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj.

Prilikom zabrane koncerta u Švicarskoj u ljeto 2016. generalni konzul hrvatskog veleposlanstva u Švicarskoj odgovorio je da se oni ne smiju izravno miješati.

“Napisao sam bilješku o tom slučaju, međutim to je jedna situacija koja je isključivo u nadležnosti gradskih vlasti Schlierena. Mi tu kao konzulat niti možemo tu što napraviti niti kao konzulat se ne smijemo miješati direktno”, rekao je za Narod.hr mr.sc. Slobodan Mikac, generalni konzul hrvatskog veleposlanstva u Švicarskoj na upit o odluci gradskog vijeća grada Schlierena s kraja srpnja kojom se zabranio koncert Marka Perkovića Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.