Site icon narod.hr

Solistički nastup mlade hrvatske violinistice Caroline Blašković u Carnegie Hallu

Foto: Fah

Mlada hrvatska violinistica Carolina Blašković solistički je nastupila u newyorškom Carnegie Hallu, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastup joj je omogućila pobjeda na prestižnom međunarodnom pijanističkom i violinističkom natjecanju “American Protege International Piano/Strings Competition 2016.”, gdje je u ožujku ove godine osvojila prvo mjesto kao najmlađa od ukupno 62 natjecatelja u kategoriji “studenti-profesionalci” za starije od 19 godina.

Na natjecanju, koje mladim umjetnicima pruža priliku daljnjeg napredovanja u karijeri, ove su godine sudjelovali natjecatelji iz SAD-a, Kanade, Kostarike, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovačke, Azerbejdžana, Kine, Hong Konga, Indonezije, Japana, Malezije, Filipina, Sjeverne Koreje, Singapura, Tajlanda, Vijetnama i Australije.

Na nastupu u Carnegie Hallu 27. studenoga, Carolina je svirala na violini talijanskog majstora Pietra Dalla Costa iz 1760., koju joj je za tu priliku posudila fondacija za gudačke instrumente “Florian Leonhard” u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Violinistica Carolina Blašković (20) rođena je u glazbenoj obitelji u Zagrebu a trenutno je na studiju violine na Kraljevskom muzičkom koledžu (RCM-Royal College of Music) u Londonu u klasi profesora Radu Blidara.

Prvi javni nastup održala je s nepune četiri godine, te je već sa šesnaest godina bila redoviti student Muzičke akademije u Zagrebu. Usavršavala se kod niza renomiranih glazbenika, među kojima su Victor Tretiakov, Natalia Likhopoi, Goran Končar, Adam Korniszewski, Michael Vaiman i drugi.

Dobitnica je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, prvu od kojih je osvojila sa samo devet godina na Međunarodnom natjecanju za mlade violiniste u Gorici (Italija), a među ostalima je osvojila i nagrade “Mladi Paganini” (Poljska), “Vaclav Huml” (Zagreb), “Flame Competition” (Belgija), “Bravo Competition” (Pariz), “Petar Konjović” (Beograd), “Stockholm International Music Competition” (Švedska).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blašković je dosad održala brojne koncerte diljem Hrvatske, te u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Poljskoj, a nastupa kao solist uz pratnju orkestra kao i sa klavirskim triom, gudačkim triom, te s harfom, gitarom i orguljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version