Split: komemoracija za 72 streljana civila 1943.

autor: ahenobarbus https://www.flickr.com/photos/ahenobarbus/5502884757/

Komemoracija za 72 civilne žrtve, koje su prije 73 godine, 27. rujna 1943., streljale njemačke nacističke okupacijske snage, održana je u nedjelju u splitskoj ulici Brune Bušića ispred spomen ploče na mjestu stratišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije predvođeno predsjednikom Krešimirom Sršenom zapalilo je svijeću i položilo vijenac na spomen poloču.

„Zvjerstvo koje su nosili njemački vojnici a u tomu su im pomagale i kvislinške snage, napravili su trašne zločine na splitskom području“, rekao je Sršen i naveo da su njemačke okupacijske snage tijekom Drugog svjetskog rata u Splitu i njegovoj okolici likvidirale 950 civila.

Žrtve obvezuju na trajno sjećanje kako tako nešto nikada više ne bi dogodilo, rekao je obraćajući se nazočnima. U vremenu u kojem živimo treba dati pijetet svim žrtvama rata, poručio je Sršen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.