Split: U središtu Adventa temeljne vrijednosti Božića

Foto: narod.hr

U 2020. godini, više nego ikada važna je iskonska povezanost među ljudima, što je i misao vodilja ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom „Ljubav nas spaja”, priopćili su organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 28. studenog do 6. siječnja Split će postati izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada im je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja. U adventskom periodu, na mnogim lokacijama diljem grada bit će postavljene božićne i svjetlosne instalacije, borovi i prigodni ukrasi, a pripremljen je i raznolik glazbeni program na otvorenom.

Koncept Adventa u Splitu „Ljubav nas spaja“, baziran je na četiri adventske svijeće kao simbolima predbožićnog vremena. Prvoga tjedna Adventa pali se prorokova svijeća te donosi nadu i iščekivanje velikog slavlja Isusova rođenja. Drugom svijećom bližimo se tome danu kroz simboliku mira i opraštanja u betlehemskoj svijeći. Treća, pastirska svijeća, donosi radost i veselje, dok je posljednja svijeća anđela najveća i simbolizira ljubav. Shodno temama svake nadolazeće svijeće, i adventski Split bit će prožet porukama nade, mira, radosti i ljubavi, a prikladno je obogaćen i ovogodišnji logotip Adventa. Na određenim slovima nalazi se motiv plamena kako bi asocirao na četiri svijeće.

U kontekstu epidemiološke situacije, ljubav prema bližnjima posjetitelji će najbolje moći iskazati na adventskim događajima poštujući propisane mjere sigurnosti poput obaveznog nošenja zaštitnih maski ili držanja fizičke distance. Dugogodišnji organizatori splitskog Adventa, Grad Split, Turistička zajednica grada Splita i Spalatum D.M.C, zdravlje građana postavili su na apsolutno prvo mjesto, što pokazuje i izostavljanje izrazito popularnih kućica s hranom, pićem i suvenirima iz cjelokupne adventske ponude Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav će posjetitelje spajati na četiri glavne lokacije Adventa u Splitu, na Gradskoj Rivi, Parku Josipa Jurja Strossmayera (Đardin), Marmontovoj ulici, kapelici sv. Arnira i Trgu Gaje Bulata te na još nekolicini manjih, ali jednako atraktivnih, lokacija i manifestacija.

Gradska Riva

Gradska Riva i ovoga Adventa bit će izvor predivne glazbe i raskošnih svjetlosnih atrakcija. Na novim, ali i već tradicionalnim koncertima svakoga vikenda od 11:00 sati odzvanjat će zvuci klasične glazbe, opernih arija, i mnogih drugih stilova i izvođača koji će dočarati uzvišen božićni ugođaj. One najmlađe razveselit će posebni programi proslave blagdana sv. Nikole i sv. Lucije, kao i Badnjaka i Silvestrova u 10:30, a namjernim i slučajnim prolaznicima na adventskoj Rivi Split Gourmet Expo izložba restorana razbudit će sva osjetila. Zastanite tijekom šetnje ovom nezaobilaznom lokacijom, pogledajte osvijetljenu fontanu i palme, multimedijalne atrakcije na samoj površini mora, poslušajte glazbene sastave te zabilježite taj trenutak na jednom od tematskih božićnih foto-punktova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Park Josipa Jurja Strossmayera (Đardin)

Omiljena splitska adventska lokacija, Park Josipa Jurja Strossmayera, poznatija kao Đardin, svojom bogatom dekoracijom stvorit će pravu božićnu čaroliju. Ne propustite paljenje prve adventske svijeće, jednog od simbola ovogodišnjeg Adventa u Splitu, 28. studenog u 18:00 sati. Svjetlošću prve svijeće ujedno se obilježava i svečano otvorenje ovogodišnjeg splitskog Adventa, koje će uveličati operna solistica Franka Pleština Stanić i pijanist Zoran Velić. Ovaj glazbeni duo dio je programa 50. obljetnice Glazbene mladeži Splita i 24. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA, manifestacija koje se već godinama uspješno nadopunjuje s Adventom u Splitu. Usred romantičnog prostora Đardina, u prosincu ćete se moći zabaviti i u intimnoj atmosferi nezaobilaznog klizališta pod adventskim svjetlima i božićnim ukrasima.

Marmontova ulica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predbožićno vrijeme, Marmontova ulica pretvara se u izložbu fotografija „Okreni na ljubav“ splitskoga Fotokluba. Prisjetite se uspomena ljudi punih veselja, ljubavi i zagrljaja kojima se rado ponovno vraćamo u mislima. Sponzorstvo OTP banke omogućuje da se, gledajući eksponate iz vremena u kojima se bezbrižno lutalo ulicama grada i slavilo Božić, uvjerite kako će jednoga dana ponovno svi prijatelji biti zajedno i razmjenjivati dirljive, iskrene prisne čestitke.

Kapelica sv. Arnira i Galerija umjetnina

Glavna atrakcija u sklopu Galerije umjetnina ove godine bit će božićne jaslice umjetnika Lorena Živkovića Kuljiša. Od sredine prosinca, svi će prolaznici moći posjetiti kapelicu sv. Arnira i pogledati ovaj neizostavan dio božićnih blagdana.

Trg Gaje Bulata, ispred splitskog HNK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bedemi koji upotpunjuju i inače čarobni trg Gaje Bulata zasjat će porukama nade, mira, radosti i ljubavi te atraktivnim svjetlosnim instalacijama. Svoje božićne poruke ostavite u Sandučiću lijepih želja pod pokroviteljstvom Hrvatske Lutrije, a one najiskrenije i najljepše organizatori će nagraditi putem društvenih mreža. Posebna glazbena poslastica bit će ulični svirači, nezaobilazan dio kazališnog trga.

Dodatni programi

U katedralu svetog Duje ove će godine stići Betlehemsko svjetlo u organizaciji Splitskog skautskog zbora, dok će blagdanski okusi biti naglašeni u dobro poznatom Gastroadventu Olje Martinić. Svake nedjelje splitski restorani pokazat će svoje kulinarske vještine uz svečano paljenje adventskih svijeća i okuse ribe Mediterana. Nezaobilazni su i programi Advent na Pjaci, Advent na Obrovu, Marmont u adventu i Advent u Perivoja koji će i ove godine uveseljavati Splićane, a prvoga puta, ove godine, čak tri kulinarske manifestacije ulaze u program Adventa u Splitu. Na Split Gourmet Expou 2020., 15. Biseru mora & 6. Grand Gourmetu u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) pogledajte natjecanje barmena, prezentaciju vrhunske gastronomije i izložbu restorana. Kulturni program Adventa u Splitu održat će se u suradnji s muzejima i kazališnim kućama, dok će Hrvatsko narodno kazalište, Gradsko kazalište lutaka, Gradsko kazalište mladih i Kinoteka Zlatna vrata imati prigodni adventski program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.