Split: Znanstveno-umjetnički simpozij o skladatelju Ivanu Lukačiću

Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu od 12. do 14. studenoga 2020. godine organiziraju međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij “Ivan Lukačić, kapelnik splitske prvostolnice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Znanstveni dio programa koji će se održati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa (Zrinsko-frankopanska 19) okupit će eminentne stručnjake koji će iz različitih kutova promatranja ujediniti i povezati brojne aspekte Lukačićeva djelovanja, kao i važnost koja ovom skladatelju pripada u nacionalnoj i europskoj glazbenoj povijesti. Glazbene radionice odvijat će se u Katedrali sv. Dujma pod vodstvom domaćih i inozemnih umjetnika. Na kraju simpozija u Katedrali bit će predstavljen i nosač zvuka 27 Lukačićevih moteta u izvedbi međunarodnog ansambla MUSICA ADRIATICA.

Fra Ivan Lukačić (Šibenik, o. 1585. – Split, 20. rujna 1648.), bio je kapelnik splitske katedrale i gvardijan samostana sv. Frane na obali gdje je i pokopan uz Marka Marulića. Lukačić je ranobarokni skladatelj koji je točno prije 400 godina (1620. – 2020.) u Veneciji tiskao svoju zbirku pjesama „Sacrae cantiones“. To je jedina sačuvana zbirka Lukačićevih skladbi, pronađena u Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni organizatori međunarodnog simpozija su Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

Vrijedi istaknuti da su pomoć u realizaciji simpozija doprinijele i institucije: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Splitsko-makarska nadbiskupija, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

Inicijator organizacije simpozija, ujedno predsjednik znanstveno-umjetničkog odbora je doc. dr. sc. don Mihael Prović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.