Sveti Elizej – kako je prorok čudom umnožio ulje udovici u nevolji?

Foto: commons.wikimedia.org

Sveti Elizej – starozavjetni je prorok, ali je u Crkvi čašćen kao svetac pa su se po predaji i njegove relikvije prenosile u Aleksandriju, Carigrad i Ravenu.

Među mnogim čudesima koje je izveo sveti Elizej treba istaknuti da je ozdravio Naamana od gube i oživio mrtvo dijete, umnožio je kruh, razdijelio vode rijeke Jordana da bi je prešao…

Prorok Elizej, koga danas častimo, živio je u 9. stoljeću prije Krista u jordanskoj dolini. Ime Elizej dolazi od hebrejske riječi koja u prijevodu znači „Bog koji pomaže”, „Bog koji spašava”. Bavio se poljodjelstvom i bio je prilično bogat. Bio je učenik proroka Ilije te se na Ilijin poziv spremno odazvao. Poklao je sve svoje volove. čak 12 pari, priredio gozbu, a onda se zaputio za njim: „On ga ostavi, uze jaram volova i žrtvova ih. Volujskim jarmom skuha meso, i dade ga ljudima da jedu. Zatim ustade i pođe za Ilijom da ga poslužuje.” (1 Kraljevima 19,16.19-21)

Među mnogim čudesima koje je izveo treba istaknuti da je ozdravio Naamana od gube i oživio mrtvo dijete, umnožio je kruh, razdijelio vode rijeke Jordana da bi je prešao, kao što je to učinio Mojsije na Crvenom moru, a nakon njegove smrti u kontaktu s prorokovim kostima mrtvac je oživio: „Dogodilo se da neki, sahranjujući čovjeka, baciše mrtvaca u grob Elizejev i odoše. Mrtvac dotakavši se Elizejevih kostiju, oživje i stade na noge.”

Uz navedena jedno od čudesa koje je učinio Elizej bilo je umnažanje ulja udovici čiji je suprug umro, a vjerovnici su došli ubrati njegov dug, te doveli udovicu u situaciju da izgubi vlastitu djecu.

Zaštitnik je hrvatskih gradova Fažane i Draguća.

Na koji način je pomogao prorok Elizej pogledajte u kratkom i dojmljivom desetominutnom filmu “Udovica i ulje”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr