Sveti Franjo Borgia – zašto ga zovu ‘drugim osnivačem Isusovaca’?

sveti franjo borgia
Foto: Saint Francis Borgia praying at an altar. Gouache painting, commons.wikimedia.org

Na današnji dan, 10. listopada, slavimo svetog Franju Borgiu. Franjo je rođen 1510. godine kao pripadnik visokog katalonskog plemstva te je odgajan na dvoru španjolskog kralja i njemačkog cara Karla V.
Bliski prijatelj i savjetnik svetog Ignacija Loyole, glasoviti propovjednik, zaslužan je za razvitak Isusovačkog reda. Zbog svojih reformi i revitalizacije reda prozvan je “drugim osnivačem Družbe Isusove”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Franjo Borgia zaslužan je za razvitak Isusovačkog reda. Vodio je skroman i pobožan život i već za života je smatran svetcem.

Rođen je 28. listopada 1510. u plemićkoj obitelji u Španjolskoj, a školovao se u Zaragozi. Praunuk pape Aleksandra VI. i kralja Ferdinanda Aragonskog, sin gandijskog vojvode Juana de Borje i Ivane Aragonske, od djetinjstva je bio pobožan i želio postati redovnik. Na zahtjev kralja Karla V. vraća se na kraljevski dvor gdje se ženi i postaje otac osmero djece.

Imenovan je potkraljem Katalonije. Kad mu je umrla supruga, Franjo se odlučio zarediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je bio na visokom državničkom položaju, provodio je sate u molitvi, te je često primao pričest. Osnovao je prvi isusovački kolegij u Europi na kojem je završio studij teologije. Odrekao se svih vojvodskih prava, a 1551. zaređen je za svećenika.

Franjo je nakon kraćeg vremena imenovan generalnim povjerenikom Družbe za Španjolsku i Portugal. Otvarao je nove kolegije. Poslije izbora za generalnog vikara, Kongregacija ga je izabrala za trećeg generala Družbe. Bdio je nad duhom Družbe, što potvrđuje i njegova poslanica ‘O sredstvima da se očuva Družbin duh’. Brinuo se za odgoj novaka i odredio da svaka provincija ima svoj novicijat. Pobrinuo se i za dva izdanja Pravila Družbe Isusove i jedno izdanje Konstitucija. Bliski prijatelj i savjetnik svetog Ignacija Loyole, glasoviti propovjednik, osnovao je dvadesetak isusovačkih kolegija, djelovao od 1554. kao isusovački povjerenik u Španjolskoj i Portugalu, a od 1565. i kao general Družbe Isusove u Rimu.

Pod njegovim vodstvom isusovci su osnovali mnoge misije, pored ostalog u Floridi, Novoj Španjolskoj i Peruu te usavršili svoj unutarnji ustroj. Pokornik prožet poniznošću, savjetnik kraljeva i papa, zabrinut zbog opasnosti da će isusovci zbog svojih mnogobrojnih djelatnosti zanemariti vlastiti duhovni rast, uveo je u Družbu svakodnevnu jednosatnu jutarnju meditaciju. Zbog svojih reformi i revitalizacije reda prozvan je “drugim osnivačem Družbe Isusove”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavne značajke Franjine duhovnosti bile su poniznost i pokora. Bio je čovjek molitve i iskrene pobožnosti prema Isusu u Euharistiji i njegovoj Majci Mariji. Umro je u Rimu 1572. godine, u istoj sobici kao i sv. Ignacije. Papa Urban VIII. proglasio ga je blaženim 1624. a Klement X. svetim 12. travnja 1671. godine. Relikvije sv. Franje čuvaju se u isusovačkoj crkvi u Madridu, koju je dao podići jedan od njegovih unuka.

Zaštitnik je Portugala, a zazivaju ga prigodom potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.