Sveti Jeronim – najveći svetac rođen na hrvatskom tlu

Danas slavimo svetog Jeronima, zasigurno najvećeg i najpoznatijeg sveca rođenog na hrvatskom tlu u 4. stoljeću. Rođen je na području Dalmacije, u zaleđu oko Knina i Grahova. Njegovo rođenje odredilo je i njegov temperament tako da je poznato da je jednom prilikom kada je „prasnuo“ pokajnički uzviknuo: “Bože, oprosti mi jer sam Dalmatinac!“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sveti čovjek pokopan je u Rimu ispod glavnog oltara stolne marijanske Crkve svih katolika svijeta – Santa Maria Maggiore. Zbog toga tu crkvu rado obilaze hodočasnici Hrvati. I hrvatski zavod u Rimu zove se njegovim imenom.
On je jedan od svega 30-ak crkvenih naučitelja u 2000. godina povijesti Crkve.

Posljednje 34 godine života proveo je kao pokornik i isposnik u Betlehemu, gdje je i napisao svoja najvažnija djela.

Duhovnik rimskih patricijskih dama, asketa, pustinjak, pokornik, pisao je svetopisamske komentare, teološke rasprave, dogmatsko-polemičke spise, životopise, pisma. Preveo je starozavjetne knjige s hebrejskog, a novozavjetne s grčkog na latinski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov prijevod Svetog pisma na latinski (Vulgata), na kojem je radio više od 20 godina, prihvaćen je kao službena verzija u Katoličkoj crkvi i vrijedio je do najnovijih dana. Njegovo književno-povijesno djelo „O slavnim muževima“, koje abecedno popisuje 135 crkvenih pisaca od početaka kršćanstva, ubraja se među prve životopise i bibliografije.

Pripisivao mu se i izum glagoljice, a zaštitnik je uglednih i zaslužnih hrvatskih ustanova i udruga (Jeronimski zavod u Rimu, Društvo svetog Jeronima, provincija franjevaca konventualaca, franjevačka provincija u Dalmaciji i Istri, hrvatska župa u Chicagu). Našem davnom zemljaku, oštrom, oporom i strasnom polemičaru, pripisuje se molitva, koja govori o njegovoj burnoj naravi, ali i zavičajnoj pripadnosti: „Bože oprosti mi jer sam Dalmatinac!“

Posvećene su mu mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Maksimir, Štrigova, Klana, Rijeka, Muntić kod Ližnjana, Vižinada, Hum kod Buzeta, Risika na Krku, Martinšćica na Cresu, Vlašići na Pagu, Lun na Pagu, Jasenice, Primošten Stanovi, Šibenik-Meterize, Kaštel Gomilica, Veliko Brdo kod Makarske, Pučišća na Braču, Slano, Dalmacija, Herceg Novi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.