Sveti Lovro – što niste znali o popularnom svecu cijeloga svijeta?

Foto: wikipedia/GFreihalter

Svetac cijelog svijeta, sveti Lovro jedan je od najpoznatijih svetaca uopće i njegov spomen dan slavi se 10. kolovoza. Živio je u 3. stoljeću u gradu Rimu i umro mučeničkom smrću. Uz katolike, slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Zaštitnik je gradova Rima i Roterdama, kao i države Kanade. Najveći estuarij na svijetu nazvan je imenom ovog svetog čovjeka – Zaljev Svetog Lovre u Kanadi na utoku rijeke Svetog Lovre (Saint Lawrence) u Atlantski ocean.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rimu, gdje je bio i mučen, posvećena mu je krasna bazilika San Lorenzo fuori le Mura, a osim te postoji još šest drugih crkava s imenom istog sveca. No, iako je sv. Lovro u Rimu naročito štovan mučenik, njegovo štovanje nije isključivo rimska stvar. Već tamo od V. stoljeća pa dalje, a nadasve u srednjem vijeku, nije bilo biskupije ni grada koji ne bi imali bar jednu crkvu njemu na čast posvećenu.

Samo u Milanskoj nadbiskupiji bile su mu posvećene 43 crkve. U Italiji 47 mjesta nosi njegovo ime.

Mučenička smrt mladog đakona Lovre

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, a osobito nevinosti, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina te ga, unatoč mladoj dobi, uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona.

Štoviše, stavio ga je kao protođakona svima na čelo. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista. A to je nešto što mlado idealno srce samo poželjeti može. Papa mu je doslovno rekao: »Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu.« Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi Papa je rekao đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe što ih je već prije pomagao.

Sve je podijelio 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uprti prst u siromahe te reći: »Evo blaga Crkve!« Na to je bio mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, dobacio je okrutnom tiraninu: »Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!«
Mučeništvo se sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.

Sveti Lovro u Hrvata

Vrlo stara i poznata hrvatska župa Svetog Lovre nalazi se u starom hrvatskom gradu Požegi i sagrađena je prije 800 godina. Ta crkva preživjela je 150-godišnju osmanlijsku i muslimansku vladavinu u 16. i 17.stoljeću. Treba reći, što je dosta nepoznato, da je grad Požega u to vrijeme bio sjedište Požeškog sandžaka i imao 14 džamija, a jedini očuvatelji vjere bili su franjevci koji su mogli ostati na području carstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I grad Petrinja ima zaštitnika svetog Lovru i baroknu crkvu iz 18. stoljeća. Crkva, koja je bila ponos grada Petrinje i dio uske gradske jezgre je potpuno srušena nakon okupacije Petrinje od Srba 1991. godine.

Najpoznatija crkva svetog Lovre u Hrvatskoj je katedrala u Trogiru. Taj spomenik nulte kategorije je pod zaštitom UNESCO-a i spada u zaštićenu svjetsku baštinu. Izgrađena je na temeljima stare bazilike koja je bila uništena u vrijeme napada Saracena 1123. godine, te je građena u periodu od 4 .stoljeća.

Portal majstora Radovana, ulaz u katedralu Svetog Lovre izgrađen 1240. je unikatan spomenik i umjetničko djelo iz dalmatinske srednjovjekovne umjetnosti. Jedan je od najvažnijih spomenika hrvatske povijesti.

Suze Svetog Lovre

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovim ljetnim danima možemo uživati u prekrasnoj nebeskoj pojavi, u velikom broju zvijezda padalica!

Zapravo se radi o meteorskom pljusku odnosno meteorskoj kiši. To je nebeska pojava pri kojoj se veliki broj meteora može vidjeti u kratkom vremenskom periodu: tipično od nekoliko sati do više dana. Ovi su meteori zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu na putanji meteora pojavljuju svijetle trake. Ta kiša meteora zove se perzeidi.

Ova pojava velikog broja zvijezda padalica zapravo ne traje samo jednu noć, nego gotovo mjesec dana: od 23. srpnja do 22. kolovoza. Međutim, negdje sredinom tog perioda pojava doseže svoj vrhunac i upravo ta noć naziva se Suze svetog Lovre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.