Sveti Paškal Bajlonski – zaštitnik pastira

sveti Paškal
Foto: www.samostan-imotski.hr

Prije ulaska u samostan sveti Paškal Bajlonski bio je pastir, pa ga ikonografija često prikazuje sa stadom. To je vjerojatno utjecalo što je i u našim krajevima često štovan kao zaš­titnik pastira i sitne stoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetac je rođen je na Duhove 1540. godine i na istu svetkovinu umro 1592. godine. Uzor je jednostavnosti i pobožnosti prema Euharistiji. Zato ga je papa Leon XIII. 28. studenoga 1897. proglasio zaštitnikom euharistijskih kongresa. Njegov primjer i osobno iskustvo trebali bi se još više vrednovati. Njegovo duhovno iskustvo sadržano je u dvadesetak asketskih rasprava koje je napisao iako nije nikada pohađao visoke škole. Zbog tako neobično žarke i ustrajne pobožnosti prema Euharistiji prozvan je „Seraf Euharistije”.

Franjevac je postao u 20. godini života, a u samostan je primljen na temelju svjedočanstava nekih redovnika koji su ga poznavali i posvjedočili kako je pobožan i kako teži za savršenošću. Starješine su željele neka postane svećenik, ali u svojoj poniznosti on je radije ostao samo brat redovnik. Prije ulaska u samostan bio je pastir pa ga ikonografija često prikazuje sa stadom. To je vjerojatno utjecalo što je i u našim krajevima često štovan kao zaš­titnik pastira i sitne stoke.

Umro je 17. svibnja 1592. i pokopan u Villa Real. Za vrijeme španjolskoga građanskog rata (1936.-1939.) njegovi posmrtni ostaci, koje su vjernici po­božno častili, bili su razbacani i razneseni. Samo djelomično ponovno sa­kupljeni poslije II. svjetskog rata, opet su postali predmet pobožnog čašćenja vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paškala je proglasio blaženim papa Pavao V. 1618. godine, a svetim Alek­sandar VIII. 1690. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.