Sveti Polikarp – mučenik koji moli usred ognja lomače

Danas slavimo svetoga Polikarpa, biskupa Smirne (današnji Izmir u Turskoj), mučenika i apostolskog oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodio se godine 69., a o njemu je oko godine 190. pisao sveti Irenej, lyonski biskup i prvi sustavni apologeta Crkve, a koji ga je upoznao u mladosti: “Bio je učenik apostola te prijatelj mnogima koji su (osobno) vidjeli Gospodina (Isusa). Sami apostoli postavili su ga za biskupa Azije u crkvi Smirne”. Obratio ga je oko 80., a za biskupa postavio oko godine 96., sveti Ivan apostol, njegov učitelj i Isusov učenik. Sačuvana je njegova „Poslanica Filipljanima“, u kojoj vjernike potiče na molitvu, na vjernost evanđelju i nauku njihovog učitelja svetoga Pavla.

Njegova mučenička smrt je tako duboko dojmila kršćane da su generacije crkvenih spisatelja i povjesničara uvijek spominjale Polikarpovu smrt kao jedan od najljepših mučeničkih izvještaja kojeg rese trijeznost, dostojanstvo i nesebična ljubav. A tko ga pročita ostaje pod trajnim dubokim dojmom koji nikada ne zaboravlja.

Polikarp se štuje kao svetac u Katoličkoj, Pravoslavnoj i svim starim istočnim kršćanskim Crkvama na područjima gdje danas prevladava islam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polikarpova smrt – smireni starac odlazi na lomaču uz samo jedan zahtjev

Iako je sveti Polikarp umro na lomači sredinom drugog stoljeća, postoje autentični spisi sačuvani koji svjedoče o njegovom mučeništvu.

U „Polikarpovom mučeništvu“ piše da je bio uhićen od rimskih vojnika i da je tražio da mu ispune samo jednu želju prije smrti. Kada su ga pitali što je to, rekao je:“Dopustite da se još jednom pomolim svom Gospodinu“. Nakon dopuštenja, starac je kleknuo na koljena i u dubokoj životnoj dobi od 86 godina ostao dva sata na koljenima hvaleći i slaveći pri tome Gospodina, zahvaljujući mu za čitav svoj život, moleći za sve pa i one koji su ga došli odvesti u smrt, te prikazujući Gospodinu čitav svoj život, Crkvu i sve ljude. Kako svjedoče spisi, i sami vojnici su bili ganuti do suza takvom vjerom i ljubavlju jednog nemoćnog starca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su ga doveli na stadion pred razbješnjelu svjetinu bio je upitan da se odrekne i prokune Isusa. Odgovorio je smireno: „Ja sam 86 godina služio Kristu i nikada me nije izdao. Zašto bih ja sada njega izdao?“.

Kada su ga vodili na lomaču i htjeli ga prikovati, tražio je da ga puste jer „Gospodin će se pobrinuti da sve izdržim i bez tih vaših pomagala (čavala)“.

Polikarpova molitva na lomači – autentični zapis vjere prvih kršćana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je izgovorio je molitvu pred svima koja je ostala zapisana do dana današnjeg gotovo 1900 godina (citat iz „Polikarpovog mučeništva“):

„A on (Polikarp), otraga vezanim rukama kao ovan-zvonar izlučen iz velikog stada i pripremljen za žrtvu Bogu ugodnu, divnu, pogleda na nebo i reče: ‘Gospodine, Bože svemogući, Oče ljubljenoga i blagoslovljenoga Sina Tvoga Isusa Krista! Mi smo Te po njemu upoznali. Bože anđela i nebeskih sila, svega stvorenja i svih pravednika koji žive kako Ti hoćeš. Hvala Ti, što si me učinio dostojnim da baš danas i baš u ovaj čas budem zajedno sa svetim mučenicima dionik čaše Tvoga Krista, da jednom i tijelom i dušom uskrsnem na vječni i neuništivi život Duha Svetoga. Bože istiniti, o da me danas primiš među svoje mučenike kao žrtvu divnu i ugodnu, kako si je pripravio, predodredio i sada ispunio! Za sve to hvalim Te, blagoslivljam Te i slavim Te po vječnom i nebeskom svećeniku Isusu Kristu, Tvome ljubljenom Sinu, po kojem neka je slava Tebi, zajedno s njim i Duhom Svetim, sada i u sve vjekove. Amen!“.

Kada je plamen bio zapaljen svi prisutni su, prema pisanom svjedočanstvu, vidjeli da ga plamen okružuje i ne zahvaća i čini luk oko starca. Bilo je to istinsko čudo, a svi prisutni su osjetili ugodan miris sličan tamjanu. Zbog toga su ga usmrtili bodežom, a tijelo zapalili i bacili na nepoznato mjesto da kršćani ne bi došli posjed njegovog tijela kojeg su već za Polikarpova života smatrali da je bilo ukrašeno izuzetnom svetošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.