Sveti Vilim iz Vercellija – pustinjak i hodočasnik

Camino de Santiago
Foto: Depositphotos

Današnji je zaštitnik sveti Vilim (San Guglielmo) iz Vercellija, pustinjak i osnivač benediktinske družbe od Monteverginea. Vilim osniva benediktinsku kongregaciju “Monte Virgine”. Za nju je napisao i redovnička pravila, po kojima će redovnici u zajednici živjeti i ravnati se. Temeljni zadatak družbe bio je njegovati život u samoći, naviještanje Radosne vijesti i štovanje BDM Bogorodice.

Sveti Vilim je rođen 1085. u jednoj plemićkoj obitelji u talijanskom mjestu Vercelli. Već kao mladić ostao je siroče bez roditelja. Odrekao se bogatoga nasljedstva, a već u 14. godini života obukao redovnički habit, u 15. pošao na hodočašća u najpoznatija mjesta svijeta. U Španjolskoj je posjetio svetište Sv. Jakova, apostola (Santiago de Compostela). Vilim je posjetio i sveta mjesta u Svetoj Zemlji kao i u svojoj domovini. Bio je veoma pobožan prema Kristovu čovještvu.

Vilim je kao i mnogi drugi hodočasnici htio vidjeti svojim očima mjesta u kojima je Krist živio ili djelovao. Njegovu hrabrost i žrtvu Bog je obilato nagradio darom čudesa. Nakon što je ozdravio jednoga slijepca na brdu Serico kod Atclle ljudi su ga počeli hvaliti i slaviti kao velikoga sveca. Vilim odlazi u Brindizij kako bi se ukrcao na kakav brod prema Isusovoj domovini. Usput je posjetio sv. Ivana da Matera koji će kasnije utemeljiti kongregaciju di Pulsano. Godine 1114. dolazi na brdo Monte Vergine blizu Avellina kod Napulja. Tu živi potpuno sam. Društvo su mu činili vukovi i medvjedi. Vilima je privlačio samački život, a ljude je privlačila njegova svetost.

Godinu poslije pridružuju mu se drugi pa tako nastaje monaška naseobina. Vilim osniva jednu redovničku družbu, benediktinsku kongregaciju “Monte Virgine”. On je za nju napisao i redovnička pravila, po kojima će živjeti i ravnati se u zajednici. Temeljni zadatak družbe bio je njegovati život u samoći, naviještanje Radosne vijesti i štovanje BDM Bogorodice. Redovnici su Gospi u čast izgradili i crkvu, koju je posvetio Ivan, biskup iz Avellina 1124., Tamo ostavlja svoga nasljednika blaženog Alberta te odlazi na brdo Cognatote i tamo utemeljuje redovničku naseobinu.

Preminuo je na današnji dan, 25. lipnja 1142, u samostanu San Salvatore (danas San Guglielmo) u Goletu, nedaleko gradića Sant’Angelo dei Lombardi (provincija Avellino). Njegovo tijelo je 1807. preneseno na Montevergine, a na njegovom grobu dogodila su se mnoga čudesa. Zaštitnik je Irpinije, područja u okolici Avellina te mnogih naselja, župa i crkava.

(Hagiografske podatke prenosi bitno.net)

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bitno.net