Site icon narod.hr

Svetlana Aleksijevič: Nobelova nagrada nosi i obveze

epa04968927 Belarussian writer and journalist Svetlana Alexievitch leaves after her press conference in Minsk, Belarus, 08 October 2015. Alexievich has won the 2015 Nobel Prize in Literature, The Swedish Academy announced in Stockholm on 08 October. EPA/TATYANA ZENKOVICH

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za ovu godinu Svetlana Aleksijevič kazala je tijekom posjeta Berlinu u subotu kako osjeća da je nagrada obvezuje da se nastavi boriti za demokraciju i ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osjećam da imam obvezu”, kazala je 67-godišnja bjeloruska književnica i istraživačka novinarka na konferenciji za novinare. “Biti razočaran ili iscrpljen više nije moguće.”

Aleksijevič je kazala da se iznenadila kada joj je na nagradi čestitao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, nazvavši je u četvrtak nekoliko sati nakon proglašenja dobitnika. “To je bilo malo čudno”, kazala je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev nisu nazvali da bi mi čestitali, kazala je. “Kazala sam da su zauzeli Ukrajinu, da je to okupacija, i time je izgubljena njihova naklonost.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrađena za svoje pisanje o “hrabrosti i patnji”, Aleksijevič je kazala da želi pisati romane o ljudskim pričama iz stvarnog života. “To je pokušaj bilježenja vremena, njegova zadržavanja, oduzimanja nečega kaosu u kojem živimo”, kazala je.

Ne smatra da je njezin rad čisto novinarski. “Prikupljam materijal poput novinara, ali radim s njime kao književnica.”

Aleksijevič je živjela u egzilu ukupno deset godina, dijelom i u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version