Svjetski dan bez automobila

Dan bez automobila
Zagreb, 22.09.2017. - Na Europski dan bez automobila, u petak, 22. rujna, od 8,00 do 20,00 sati, zabranjen je promet motornih vozila u užem središtu Zagreba, Promet motornih vozila zabranjen je u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Bakačeva (od rotora) – Vlaška – Europski trg –Palmotićeva (zapadni rub) – Boškovićeva (sjeverni rub) – Hebrangova (sjeverni rub) – Gundulićeva (istočni rub) – Ilica (sjeverni rub) – Mesnička (istočni rub do Streljačke) – Mesnička – Demetrova - Ilirski trg – Radićeva - Trg bana Josipa Jelačića.Na fotografiji Mesnička. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Otkako je u Njemačkoj 1886. godine izrađen prvi automobil, promet se nepovratno promijenio. Danas, s velikim brojem motornih vozila na cestama u svijetu, čini se da ne možemo bez negativnih utjecaja automobila i ostalih cestovnih vozila. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u 2020. godini bilo 2,31 milijuna registriranih cestovnih vozila što je u odnosu na 2019. više za 1,6 posto, registrirano je 1,74 milijuna osobnih vozila uz rast za 1,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Automobilski promet najskuplji oblik prijevoza

U gradskim se sredinama promet najčešće rješavao izgradnjom prometne mreže koja je poticala korištenje osobnih automobila, za koju se kasnije pokazalo da je najskuplji oblik prijevoza i prometnog planiranja. Istraživanja su pokazala da je takav pristup neodrživ, budući da je izgradnja dodatnih prometnih traka i ostale prometne infrastrukture prilagođene motornim vozilima rezultirala daljnjim povećanjem broja vozila u gradskim središtima.

Kao rezultat takve prakse, danas se naši gradovi suočavaju s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju. Osim narušavanja kvalitete života, prometni čepovi su odgovorni i za smanjenje gospodarske produktivnosti te je ovogodišnja kampanja usredotočena na preobražaj urbanih prostora kako bi postali ugodniji za život.

Poticanje na korištenje javnih prostora za ugodniji život

Problemi zbog korištenja velikog broja automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su pokretanje “Svjetskog dana bez automobila”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski tjedan mobilnosti je najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti, tradicionalno se obilježava u razdoblju od 16. do 22. rujna u kojem se želi potaknuti građane da iskoriste svoj utjecaj na korištenje javnih prostora da bi ih se učinilo ugodnijima za život.

“Svjetski dan bez automobila” je svojevrsni završetak te inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova, među kojima i hrvatskoga glavnog grada, pretvaraju u pješačke zone.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana bez automobila ohrabriti nas kako bismo se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prijevoza i smanjili onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zagreb: Biciklisti i šetači za Masarykovu bez automobila

Osim globalnog zatopljenja i drugi čimbenici prometa predstavljaju opasnost za zdravlje. Procjenjuje se da od prometnih nesreća smrtno stradava oko 1,25 milijuna ljudi godišnje, a glavni su uzrok smrtnosti u populaciji između 15 i 29 godine života. Prema podatcima MUP-a, u Hrvatskoj je 2020. godine poginulo je 237 osoba, što je oko 20 posto manje nego godinu ranije.

Smanjenje izloženosti onečišćenjima zraka iz prometnih izvora je stvar multisektorske suradnje koja uključuje upravljanje prometom, urbano planiranje, nove tehnologije te suradnju sa sektorom zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući u vidu sve navedeno, jedan dan u godini izbjegavajmo korištenje automobila i umjesto njih se koristimo javnim prijevozom, a možda nas dan bez automobila sve potakne i ohrabri da promijenimo osobne navike i više pješačimo i bicikliramo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.