Site icon narod.hr

Svjetski dan molitve za duhovna zvanja – nedjelja Dobrog Pastira

Danas na Nedjelju Dobrog Pastira (4. vazmene nedjelje) već se više od 50 godina obilježava Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, a kojim se želi posebno istaknuti važnost svećeničkog i redovničkog poziva, kao vidljivog oblika snažnijeg nastojanja u nasljedovanju Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o nedjelji u uskrsnom vremenu u kojoj na osobit način slavimo Kristovu ljubav prema čovjeku. „Ja sam pastir dobri!“ Ta Isusova rečenica iz Ivanova evanđelja (Iv 10), ključna je i daje snagu ovoj 4. uskrsnoj nedjelji. Kroz sliku Dobroga pastira Isus progovara o sebi, svome poslanju i svome odnosu prema čovjeku.

Nama, suvremenim ljudima, sigurno je strana ta divne slika o Kristu, Dobrom pastiru – o nama Isusovim ‘ovcama.’ Današnji urbanizirani čovjek je potpuno udaljen od prirode, od pašnjaka, od stada, od marve, od „blaga.“ Naši su stari su domaće životinje, osobito ovce i krave, nazivali „blago.“ Obitelj s „blagom“ živjela je od toga blaga. Zato se prema svome „blagu“ odnosila s osjećajem zahvalnosti i odgovornosti. Isus se koristi takvim životnim iskustvom i stvarnošću da bi progovorio o sebi i svom poslanju. Sebe naziva DOBRIM PASTIROM koji je spreman umrijeti za svoje BLAGO.

Svake godine papa objavi poruku povodom Nedjelje Dobrog Pastira i Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, a ovogodišnju, pod nazivom „Izlazak – temeljno iskustvo zvanja“ možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version