Svjetski dan vatrogasaca i sveti Florijan kao nebeski zaštitnik vatrogasaca

Foto: Wikimedia Commons / F. Nowohradsky

Požari, poplave, ratovi, potresi i sve druge nepogode ne mogu proći bez junaka naših dana – hrvatskih vatrogasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se danas u Hrvatskoj i svijetu, na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a u Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao mjesec zaštite od požara.

Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan posao. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, interveniraju u požarima, potresima, poplavama, prometnim nezgodama, a tijekom Domovinskog rata spašavali su ljude i imovinu od posljedica ratnog razaranja.

Činjenica je da ljudi od svih uniformi javnih državnih službi najviše vole i cijene baš uniformu vatrogasca, zasigurno leži u činjenici da su baš oni, ti koji spašavaju naš život, našu imovinu, naše šume i naš okoliš izlažući se nevjerojatnim uvjetima rada i istovremeno žrtvujući svoj život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesija vatrogasaca nije važna samo u očuvanju ljudskih života nego i okoliša.

Dan svetog Florijana, dan hrvatskih vatrogasaca

Dan svetog Florijana, ujedno i dan hrvatskih vatrogasaca, obilježava se 4. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Florijan kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao svetac zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca te kao suzaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci u kojoj zahvaljujući teškom radu i odlučnosti napreduje do mjesta časnika.

U pogansko svetište za Dioklecijanova progonstva priveli su svetog Florijana, veterana rimske vojske i visokog državnog činovnika u gradu Cetiumu. Doveden je da pred svimaprinese žrtvu poganskim bogovima. Okrivljen je što je bio kršćanin i što je u Lauriacumu posjećivao kršćane i bodrio ih na ustrajnost u progonstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvan je da se i sam odrekne svoga kršćanskog uvjerenja. Florijan o tome nije htio ni čuti a kamoli se odreći vjere. Stoga je stavljen na muke, pretučen i osuđen na smrt spaljivanjem.

Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, carev pomoćnik Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns.

Bilo je to 4. svibnja 304. godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je pobožna žena po imenu Valerija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.