Site icon narod.hr

Tjedan izraelskog filma od 27. studenog u kinu Europa

Tjedan izraelskog filma, u okviru kojega će se predstaviti na međunarodnoj filmskoj sceni sve prisutnija kinematografija te zemlje, održat će se od 27. studenog do 1. prosinca u zagrebačkom kinu “Europa”, u organizaciji Veleposlanstva države Izrael u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazat će se pet filmova, a festival otvara pobjednik Jeruzalemskog filmskog festivala “Intimna gramatika” Nira Bergmana, čija je radnja smještena u turobnu i zapuštenu zgradu u Jeruzalemu sredinom šezdesetih. To je priča o nadarenom dječaku Ahronu koji se osjeća bezvoljno i kojega niti malo ne privlači ‘odvratan’ svijet odraslih.

Film “Pet sati od Pariza” autora Leonida Prudovskog nježna je romantična priča između dvoje ljudi koji nemaju puno zajedničkoga, a niti dovoljno povjerenja jedno u drugo, što dovodi u pitanje imaju li uopće šanse za vezu.

Prikazat će se i “Gei Oni – Dolina snage” redatelja Dana Wolmana, priča snimljena prema knjizi Shulamit Lapid o ponovnom naseljavanju Svete zemlje krajem 19. stoljeća. Film prati samohranu majku koja, bježeći od progona u Carskoj Rusiji, dolazi u Jafu s djevojčicom u naručju, starim ujakom i traumatiziranim bratom nadajući se da će tamo pronaći novi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu je i ljubavna priča “Ženidbeni posrednik”, čija je radnja smještena u razdoblje nakon Holokausta u Izraelu, kada preživjeli još uvijek oklijevaju pričati o svojim iskustvima, u vrijeme koje u ljudima budi mnogo pitanja i sumnji.

“Dobro jutro, g. Fieldman” Yossija Madmonija posljednji je film u Tjednu izraelskog filma, dobitnik brojnih nagrada među kojima i one na festivalu u Sundanceu za najbolji film u World Cinema. U središtu je čovjek koji, nakon smrti poslovnog partnera, otkriva da mu je radionica za restauraciju namještaja u velikim problemima, no kada njegovi naučnik pronalazi zanemareni klavir, probudi mu se nada da bi ga obnova i prodaja tog vrijednog komada mogla pomoći da ne propadne.

Po riječima Yossija Amranija, izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj, u posljednjih nekoliko godina izraelski filmovi postali su poznati i priznati, a na mnogim festivalima diljem svijeta osvajali su nagrade i umjetnička priznanja. “Nadamo se da će filmovi koje vam donosimo dotaknuti vaša srca sa svojim pričama i omogućiti vam da posvjedočite bogatstvu života u Izraelu, zemlji nade”, istaknuo je Amrani, objavljeno je na internet stranicama kina “Europa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na filmove je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version