Tko je msgr. Dražen Kutleša – budući splitski nadbiskup

Foto: biskupija-porecko-pulska.hr

Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj izvijestila je u subotu o novim imenovanjima. Sveti Otac Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije Preuzvišenog Msgr. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg Porečkog i Pulskog biskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je biskup Dražen Kutleša?

Msgr. Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju.

Godine 1994. postigao je bakalaureat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava. Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali, piše hbk.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1998. do 2006. msgr. Kutleša obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH.

Od 2006. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe. Od 2011. suradnik je Kongregacija za kauze svetih i disciplinu sakramenata. Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije. Dana 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa. Glavni zareditelj je bio kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, a suzareditelji msgr. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski i msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko – duvanjski. Dana 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službe u HBK

član Stalnoga vijeća HBK

predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

predsjednik Pravne komisije HBK

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.