Tomića, koji bi ‘danas prema Hasanbegoviću bio još oštriji’, podržali kulturnjaci i GONG

Foto: fah

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije se pojavio na prvom ročištu u sporu protiv novinara i pisca Ante Tomića kojeg je tužio zbog duševnih boli nakon objavljenog teksta u beogradskom NIN-u u kojem je Hasanbegovića, između ostaloga, opisao kao “retarda”, “ustaškog klauna” i “političkog minotaura”, a njegov odvjetnik istaknuo je da u cijelosti ostaje iza tužbenog zahtjeva u kojem od Tomića zbog povrede prava osobnosti traži 30.000 kuna uvećanih za kamate i troškove sudskog postupka, o čemu smo već pisali.

Tomić se nakon tužbi zbog vrijeđanja Hasanbegovića poziva na slobodu izražavanja mišljenja

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu Hasanbegovićev odvjetnik Trpimir Jonjić iznio je i dokazne prijedloge, predložio medicinsko vještačenje na okolnosti ministrove duševne boli, ali i zatražio historiografsko vještačenje je li Hasanbegović u svom radu zastupao “totalitarna gledišta i pozivao na nasilje”. Predloženo je saslušanje Hasanbegovića i njegove supruge Lamije, ali i svjedoka – povjesničara Ive Banca, Ive Goldsteina i trojice znanstvenika s Hrvatskog instituta za povijest.

Zastupnik ministra Hasanbegovića je iznoseći dokazne prijedloge naveo i kako smatra da je najavni tekst o tom suđenju objavljen 4. srpnja u Jutarnjem listu bio pokušaj pritiska na sud, ali je priložio i pismo potpore povjesničara i akademske zajednice Zlatku Hasanbegoviću, kao i dokazni materijal o facebook grupi potpore ministru u kojoj je prikupljeno 14.000 potpisa, a koju je u trenutku pisanja teksta ‘lajkalo’ već više od 37.000 osoba.

Hasanbegović zbog Tomića bio izložen stresu, nespavanju i nervozi

Govoreći o medicinskom vještačenju, naglasio je kako je zbog povrede prava osobnosti zbog Tomićeva teksta Hasanbegović bio izložen stresu, a kao posljedicu naveo je njegovo “nespavanje i nervozu”.

Tomićeva odvjetnica Vesna Alaburić istaknula je da se ne protivi medicinskom vještačenju u ovom sporu, ali i da historiografsko vještačenje nije potrebno jer “predmet teksta Ante Tomića nije bio znanstveni rad Zlatka Hasanbegovića, nego njegovo javno djelovanje”.

Predložila je i pribavljanje podataka kolika je bila prodaja tjednika NIN sa spornim Tomićevim tekstom u Hrvatskoj, ali i pribavljenje podataka od drugih nakladnika navedenih u tužbi jesu li prethodno nabavili dopuštenje za prenošenje Tomićeva teksta.

Prije početka suđenja Tomić je naveo kako smatra da njegov tekst ministru nije nanio neugodnosti.

“Tekst je izašao u Beogradu i bio bi nepoznat da ga sam Hasanbegović nije učinio poznatim, nosio u Vladu i pokazivao Karamarku. On je napravio predstavu oko teksta, koji je po mom sudu i sudu moje odvjetnice vrlo blag”, kazao je Tomić. Dodao je da je tekst napisao na početku Hasanbegovićeva ministarskog mandata kada nije “imao pojma da je on zlonamjerna i pakosna osoba”. Napomenuo je i kako smatra da je riječ o vrlo blagom i umjerenom tekstu u kojemu navodi da se Hasanbegović pojavio kao zagrebački musliman među “desničarima koji su uglavnom islamofobi”.

Tomić je rekao i kako osjeća “sućut prema čovjeku koji se trudi svidjeti ljudima koji njega potajno ne podnose”.

Tomić tvrdi da bi danas bio još oštriji

Nakon ročišta Tomić je kazao da je taj tekst pisao na početku mandata posljednje vlade, ali da bi danas – nakon šest mjeseci “bio još oštriji”.

Odvjetnica Alaburić je ponovila kako “postoji razborita činjenična osnova da se o javnom djelovanju ministra kulture iznesu sporni vrijednosni sudovi”. Prema njezinim riječima ti stavovi možda jesu uvredljivi, uznemirujući ili šokantni za Hasanbegovića ili dio populacije, ali “svakako jesu zaštićeni temeljnim načelima slobode govora u demokratskom društvu”. Istaknula je i da se ne protivi mogućem mirenju tijekom postupka.

Hasanbegovićev odvjetnik kratko je iznio svoje viđenje održanog sudskog ročišta, ali i objasnio je stav ministra Hasanbegovića u ovom sporu.

“Pripremno ročište odgođeno je zbog novih dodatnih prijedloga. Na idućem ročištu mogu se iznijeti novi prijedlozi i to je onda završno. Ministar se apsolutno zalaže za medijske slobode, ali smatra da te medijske slobode, sukladno sudskoj praksi, imaju svoja ograničenja u pravima i slobodama drugih osoba pa tako i njega”, rekao je Jonjić.

Prije ročišta održan je i prosvjed Inicijative “Sloboda trećima”, a pred sud su stigli kulturni aktivsti i čelnici GONG-a, poznati po svojim negativnim stavovima o ministru kulture od početka njegova mandata.

Kulturnjaci 2016. traže ostavku Hasanbegovića zbog ‘sramotnog priopćenja’ Ministarstva kulture o napadu na Tomića

‘Kulturnjaci’ predvođeni Uršom Raukar nastavljaju borbu protiv Hasanbegovića

Specijalni rat protiv Hrvatske: ‘Kulturnjaci’ planski ocrnjuju Hrvatsku u stranim medijima

Jelena Berković iz GONG-a izjavila je da je, bez obzira na predstojeći odlazak, ova vlast ostavila teške “tragove” na slobodi medija. “Kada jedan ministar kulture tuži novinara, to nije samo simptom njegovog nezadovoljstva tekstom, nego i nerazumijevanja političke kulture i slobode izražavanja”, kazala je Berković.

Podsjećamo, Berković je u ožujku poteze tada još nove vlade prozvala “desantom na medije”, čime je pokazala svoj stav i o ministru kulture, na što je on odgovorio – Hasanbegović : Nije to desant na medije, to je desant na Drvar.

Iduće ročište zakazano je za 16. studenoga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.