Turkalj: kako je Hrvatska iz srednjoeuropskoga okruženja završila na Balkanu

Trodnevni znanstveni skup “1914. – prva godina rata u Trojednoj Kraljevini i Austro-Ugarskoj Monarhiji”, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, večeras je otvoren u Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest (HIP) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime organizatora večeras su prigodno govorili o skupu ravnateljica Instituta Jasna Turkalj, predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović i ravnatelj Instituta Balassi – mađarskoga instituta u Zagrebu Denes Sokcsevits.

Ravnateljica Turkalj je izvijestila kako se predsjednik Republike Ivo Josipović zbog obveza ispričao za svoj najavljeni nedolazak.

Rekla je kako će tijekom trodnevnoga zagrebačkog skupa biti održano 55 predavanja različitih stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije te ocijenila kako će istraživači upotpuniti gotovo neistraženo razdoblje u hrvatskoj historiografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turkalj je ustvrdila i kako je godina 1918. bila prekretnica u hrvatskoj povijesti te pojasnila kako je Hrvatska nakon Prvoga svjetskog rata iz srednjoeuropskoga okruženja završila na Balkanu. Ulaskom u Europsku uniju, rekla je, Hrvatska se vratila svome prirodnom okruženju, kazala je.

Poslije prigodnih govora i koncerta klasične glazbe u izvedbi Caroline Blaškovića (violina) i Petre Gilming (glasovir) otvorena je u prostorijama HIP-a izložba “Prvi svjetski rat: tragovi u mojoj okolini”, projekt učenika XVIII. zagrebačke gimnazije.

Radni dio skupa počinje sutra u Hrvatskom institutu za povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.