U Dubrovniku konferencija o održivom razvoju povijesnih gradova

Dubrovnik
Foto: fah

U Dubrovniku je danas počela dvodnevna godišnja konferencija o održivom razvoju povijesnih gradova koju organizira Hrvatska udruga povijesnih gradova, a ovaj put se bavi uspješnim upravljanjem i prometnim rješenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, koji je i predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova, kazao je kako se upravo te tema najbolje vidi u Dubrovniku pred kojim su veliki izazovi pa bi, dodao je, rješenja i prijedlozi s tog skupa mogli biti korisni.

“Nadamo se da će rad na ovom projektu biti koristan, jer pred Dubrovnikom je najkonkretnija zadaća”, rekao je Vlahušić na konferenciji za novinare održanoj uoči konferencije koja se u Dubrovniku održava 11. i 12. rujna.

Predstavnik Ministarstva kulture Bruno Diklić naveo je da im to ministarstvo stoji na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministarstvo kulture tu stoji na raspolaganju, najprije kroz izmjenu zakonskog okvira do kraja godine, kojim bi se omogućilo lakše donošenje dokumenata za gradove svjetske baštine”, rekao je Diklić napominjući kako to dosad nije regulirano, a predstavlja obvezu prema UNESCO-u.

Generalni tajnik europske mreže povijesnih gradova “Heritage Europe” Brian Smith rekao je da to udruženje postoji od 1999., a osnovalo ga je Vijeće Europe s ciljem promocije interesa povijesnih gradova. Okuplja 1200 gradova iz 33 zemlje, među njima i Dubrovnik.

“Upravo bi baština trebala biti kompetitivna prednost povijesnih gradova, samo moramo znati kako tu prednost iskoristiti. Bez vizije, bez znanja o tome tko smo i što smo, bez cilja i detaljnog plana kako do cilja doći prijeti nam velik rizik i opasnost”, rekao je Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jean Michel Galley iz francuskog udruženja povijesnih gradova istaknuo je kako je veza s državom bila početak razvitka zaštite baštine u Francuskoj. Dodao je da je od 2000. doneseno niz strategija zaštite i razvoja te kako je važno prilagoditi suvremeni život baštini povijesnih gradova.

Dogradonačelnica francuskog povijesnog grada La Rochelle Anna Maria Spano istaknula je sličnosti njenog grada s Dubrovnikom: “La Rochelle je također smješten na moru, grad je bogate baštine, jedan smo od najposjećenijih u Francuskoj i želimo uz pomoć baštine biti uspiješni cijele godine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.