U Lepoglavi otvoren 18. međunarodni festival čipke

U Lepoglavi je jučer svečano otvoren 18. međunarodni festival čipke koji je ove godine posvećen čipki kao nakitu, a na kojem su, osim iz Hrvatske, izložene i čipke iz 12 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju su bili predsjednik RH Ivo Josipović i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Kako je na otvaranju rekla Pusić, festival daje veliki doprinos da se na Lepoglavu počne gledati kao na grad kulture, umjesto da glavna asocijacija na njega bude zatvor.

Festival je počeo kao manifestacija koja je trebala pokazati umjetnost stvaranja čipke, a pretvorio se u veliki i dugi transformacijski proces koji ukazuje na važnost čipke i čipkarstva, što je do nedavno na neki način bilo i zaboravljeno, rekla je Pusić. Pohvalila je izbor Bosne i Hercegovine za zemlju partnera, jer kako je rekla, to je susjed s kojim imamo ne samo veze u kulturi i umjetnosti, već i u zajedničkoj europskoj perspektivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ivo Josipović je ocijenio kako je festival iz godine u godinu sve uspješniji, jer njeguje hrvatsku tradiciju i kulturu. Istaknuo je da je lepoglavska čipka jedan od simbola hrvatske nacionalne tradicije. Čestitao je organizatorima na sjajnom poslu, a na pitanje kakvu bi čipku kupio, odgovorio je nešto lijepo i primjereno što bi mogao pokloniti kćeri. Pohvalio je i ovogodišnju ideju Festivala – čipku kao nakit.

Festival kroz brojne izložbe posjetiteljima nudi čipke s Hvara i Raba, Splita, Čakovca, Sikirevaca i Križevaca, te čipke iz Mađarske, Slovenije, Belgije i Poljske.

Budući je ovogodišnji festival posvećen čipki kao nakitu moći će se razgledati vrijedne izloške čipki i nakita od čipke. Posebno se izdvaja izložba nakita iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt „Nakićeno, nenakićeno – čipka na ženskom modnom priboru od 1800.-1900.“ u lepoglavskom Domu kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom domu je postavljena i izložba „Budi svoj u Europi“- izložba nakita i modnih dodataka od čipke te drugih tehnika izrade ručnih radova iz Slovenije, Španjolske, Malte, Hrvatske, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Švedske.

Na ovogodišnjem Festivalu kao i prošlih godina izložit će se šator od čipke japanske autorice Akiko Sato.

U Pavlinskom samostanu moći će se pogledati izložba nakita „Lace 4 fashion“ autora iz Francuske, Njemačke, Estonije, Češke i Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbom „Rasplitanje, keranje, necanje“ te „Eho prošlosti, glasovi budućnosti“, koja sadrži replike nakita, ukrasnih predmete i novaca iz sarajevskog Zemaljskog muzeja BiH, predstavit će se čipkarstvo te zemlje koja je zemlja partner ovogodišnjeg festivala.

Osim brojnih radionica i predavanja, u subotu će se održati okrugli stol “Zakonska regulativa i mogućnost djelovanja pojedinca s posebnim vještinama, znanjima i umijećima“. Isti je dan i otvorenje 5. Sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

U sklopu festivala njegova ambasadorica Sandra Bagarić sutra će održati koncert u Crkvi Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.

Osim toga organizatori, Turistička zajednica grada Lepoglave i Udruga Ekomuzej Lepoglava, pripremili su i bogat popratni zabavni program kao i sadržaje za najmlađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnji dan Festivala, u nedjelju, u poslijepodnevnim satima na programu je podjela diploma 11. generaciji polaznika Škole lepoglavske čipke nakon čega slijedi i zatvaranje Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.