U Opatičkoj ulici otvorena galerija ‘Tomislav Ostoja’

Zagreb, 10.08.2015 - U središtu Zagreba, u staroj gornjogradskoj baroknoj jezgri, u blizini Kamenitih vrata, u Opatičkoj ulici, otvorena je galerija hrvatskog suvremenog kipara Tomislava Ostoje, priopćili su u ponedjeljak iz Moderne galerije. foto HINA/ moderna galerija/ Goran Vranić/ ds

U središtu Zagreba, u staroj gornjogradskoj baroknoj jezgri, u blizini Kamenitih vrata, u Opatičkoj ulici, otvorena je galerija hrvatskog suvremenog kipara Tomislava Ostoje, priopćili su u ponedjeljak iz Moderne galerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalnu izložbu radova Tomislava Ostoje u galeriji čini više od sto izabranih radova iz donacije nastalih u proteklih šest stvaralačkih desetljeća. Izloženi u autorovu nekadašnjem stanu i slijedom njegova projekta likovnog postava svi radovi podjednako odražavaju intimističku stranu umjetnikove prirode u reprezentativni karakter njegova stvaralaštva, stoji u brošuri s informacijama o galeriji. U više tematskom no kronološkom postavu izložene su ponajbolje skulpture zavičajne motivike iz ciklusa “Ljeto”, “Otočanke” i “Ribe”, popraćene crtežima, zatim studije izvedenih spomenika i metaforične kiparske kompozicije iz ciklusa memento mori kiparova života i arhetipske oblikovne ikonike.

Donacija Tomislava Ostoje Gradu Zagrebu uključuje 365 njegovih skulptura, slika i crteža zajedno sa stanom u kojem su smještene i velikim dijelom izložene. Riječ je o prostoru od 130 metara kvadratnih na drugom katu palače u Opatičkoj ulici br. 6 koji je preuređen u galeriju. Darovni ugovor kipar je potpisao 7. kolovoza 2012., a od listopada 2014. galerija “Tomislav Ostoja” dostupna je javnosti kako u svrhu istraživanja umjetnikova opusa, tako i za razgledavanje starog postava.

Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 31. kolovoza 1931., gdje je pohađao Školu primijenjene umjetnosti na kojoj je maturirao 1952.. Rani Ostojini radovi, nastali u srednjoškolskoj kiparskoj klasi, u znatnoj mjeri obilježeni su meštrovićevskom stilizacijom motiva, ali i zavidnom vještinom modeliranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jesen 1952. polaže prijamni ispit na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i do diplome 1957. studira kiparstvo u klasama Grge Antunca, Frana Kršinića i Antuna Augustinčića kod kojeg završava i takozvanu “specijalku”. Nakon studija nastavlja s radom pod okriljem mentora Augustinčića i suradnik je profesorove radionice sve do 1961.. Po napuštanju majstorske radionice radi u svom atelijeru i dvorištu Medulićeve br. 12.

Stvorio je golemi opus od više stotina skulptura i slika koje i danas rese zbirke vodećih muzejsko-galerijskih ustanova i privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu. Oblikovao je devetnaest javnih plastika i spomenika. Devet je postavljeno na otvorenim prostorima u Zagrebu, tri u Čakovcu, po jedna u Ličkom Osiku, Begovu Razdolju, Poreču i Kninu, a dvije u Vukovaru. Među njima, uz spomenik pjesniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću iz 1962. i parkovnu skulpturu “Dječak” iz 1979., obje postavljene u Zagrebu, posebno se ističe središnji memorijalni spomenik žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru otriven 2000.. Osvojio je brojne nagrade, među kojima, kako se ističe, prvu nagradu na natječaju za spomenik bl. kardinalu Alojziju Stepincu 1996. i prvu nagradu za kompoziciju “Slomljeno vukovarsko srce” na natječaju za spomen-obilježje stradalim žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru 2007.

Galeriju “Tomislav Ostoja” može se posjetiti svake srijede (osim blagdanske) od 10 do 16 sati, a ulaz je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.