U Saboru izložba ‘Da se ne zaboravi Vukovar’: ‘Pokazuje junaštvo i žrtvu civila i branitelja’

Foto: Fah

“Da se ne zaboravi Vukovar” naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u četvrtak svečano otvorena u Hrvatskom saboru, u organizaciji Vukovarca Steve Culeja, HDZ-ovog saborskog zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pohvalio je inicijativu za taj već tradicionalni projekt, obzirom da se izložba posvećena gradu heroju Vukovaru održava već po treći puta.

“Ona pokazuje junaštvo i žrtvu civila i branitelja. Vlada 27 godina poslije kroz niz projekata prepoznaje doprinos Vukovara u obrani domovine, ali i svih napadnutih i okupiranih područja”, rekao je Medved.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora HDZ-ov Branko Bačić podsjetio je kako Stevo Culej i svojim saborskim raspravama nastoji osvijestiti žrtvu Vukovara i promovirati istinu o tom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zadaća je institucija hrvatske države da ne stane u pronalaženju i procesuiranju ratnih zločinaca, a na tom tragu veliku ulogu ima i Hrvatski sabor koji svojim zakonodavnim aktima u tome treba pomoći”, rekao je Bačić.

Culej je poručio kako je u Vukovaru bilo puno priča, a svaka od izloženih slika priča pojedinačnu priču koja bi mnoge zgrozila, o svakoj bi se mogao napisati roman.

Izložbu posvećenu gradu heroju organizira već po treći puta, kako ističe, sve s ciljem da se suprotstavi pokušaju da se na mala vrata “uvede izvrtanje povijesnih činjenica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Vukovaru su mnogi dali svoje živote u obrani domovine, hoćemo li u Hrvatskom saboru otvoriti temu naplate ratne štete i zazivati pravdu kao što je zazivaju branitelji, njihova djeca i udovice”, pitao je Culej.

Hoćemo li, zapitao se, dočekati katarzu za sve zlo koje nas je zadesilo u nastojanju da se priključimo uljuđenoj Europi.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako mu je drago vidjeti da u Hrvatskom saboru živi uspomena na Vukovar i Domovinski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kroz slike progovara Vukovar i vukovarski heroji i treba na ovakav način barem jednom godišnje učvrstiti sjećanje na njih – da se ne zaboravi”, zaključio je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.