U Županji se otkriva novi spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj

Na Trgu kralja Tomislava u Županji u utorak, 8. prosinca, u 13 sati bit će održana svečanost otkrivanja novog spomenika prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj, a isti će u Županji otkriti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker te gradonačelnik Županje Davor Miličević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su engleski industrijalci krajem 19. stoljeća stigli u Županju, sa sobom su donijeli i svoje igre za razonodu, prvenstveno nogomet i tenis. Upoznavanjem, a potom i zapošljavanjem mještana, Englezi su mlade Županjce uključili u svoje igre i podučili ih pravilima.

Nogomet je stoga vrlo brzo postao popularan u Županji, a engleski industrijalci su stanovnicima Županje naposljetku i poklonili svoju malu, okruglu i zbijenu kožnu loptu koju su donijeli iz Engleske.

Godine 1979. prva nogometna lopta pronađena je u tipičnoj graničarskoj kući staroj oko dva stoljeća u Ulici Vladimira Nazora broj pet u Županji. Bila je izrađena od prirodne kože s režnjevima, od kojih je jedan nedostajao. Vlasnik je loptu naslijedio od svojih predaka koji su bili zaposleni u tvornici tanina osnovanoj od pridošlih Engleza, no duži joj niz godina nije pridavao pozornost budući da je u njoj čuvao razne sitnice poput čavala i šila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nalasku prve nogometne lopte, ista je poslana na ocjenu starosti u Tehnološki centar u Karlovac gdje je utvrđeno kako je koža od koje je izrađena lopta stara između 90 i 110 godina. Lopta je potom poslana i na vještačenje u Englesku gdje je potvrđeno da se radi o lopti koja datira iz tog vremena.

Spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj na gradskom trgu u Županji podignut je još 1980. godine prilikom obilježavanja stote obljetnice igranja nogometa, no djelo akademskog kipara Ivana Hermana uništeno je u ratu i potom je privremeno uklonjeno.

Novi spomenik djelo je akademskog kipara Krešimira Roda, a izgrađen je u obliku slova “Z” koje se, zajedno s loptom postavljenom na vrhu, može iščitati kao slovo “Ž” – početno slovo Županje, grada u kojem je pronađena prva lopta. Također, novi je spomenik smješten u prostoru na Trgu kako bi na najbolji mogući način bio približen građanima i posjetiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.