Varaždin: Javnosti predstavljena zgrada Žitnice

Foto: Fah

Na svoj 91. rođendan, Gradski muzej Varaždin javnosti je u srijedu navečer predstavio zgradu „Žitnice“, dio srednjovjekovnog kompleksa varaždinskog Starog grada, kuju je nedavno dobio na korištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih gotovo 80 godina ta je zgrada korištena za čuvanje građe Državnog arhiva Varaždin, koja je ovo ljeto preseljena, a odlukom Gradskog vijeća „Žitnica“ je dodijeljena Gradskom muzeju Varaždin.

Brojni su zainteresirani došli pogledati kako iznutra izgleda zdanje u neposrednoj blizini Starog grada.

„Rijetko je gdje u centru grada prostor star 500 – 600 godina o kojem se ne zna gotovo ništa. Ispostavlja se da je i naziv pogrešan, da se uopće ne radi o žitnici. Nakon istraživanja bit će određena i namjena prostora. Građe i ideja imamo za barem tri žitnice. Varaždin će za nekoliko godina dobiti novu kulturnu i turističku atrakciju“, najavio je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini opisavši „Žitnicu“ kao prostor izuzetne vrijednosti koja će tek biti otkrivena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu već su prošle godine napravili prvi arhitektonski snimak „Žitnice“, dok su ove jeseni započela konzervatorsko-restauratorska istraživanja. Dio troškova pokrilo je Ministarstvo kulture, a nastavak projekta u ovoj godini iz vlastitih prihoda osigurao je GMV u iznosu od 50 tisuća kuna.

„Najstariji nalazi su strelnice iz 15. stoljeća, a ono što pouzdano znamo je kasnija barokna faza, te između 1931. i 1935. zadnji zahvat kada su zamijenjene međukatne konstrukcije, drvene betonskima“, kazala je Daria Škarpa Dubreta iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. Za iduću godinu najavila je arheološka istraživanja.

Velik dio bogatog fundusa Gradskog muzeja Varaždin trenutno je nedostupan javnosti zbog ograničenog muzejskog prostora za izlaganje, a što će i kako biti predstavljeno u „Žitnici“, na 400 četvornih metara na tri etaže, bit će poznato nakon završenih istraživanja i građevinske obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhivska građa koja se do sada nalazila u „Žitnici“ preseljena je u objekt u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, koji je Državni ured za upravljanje državnom imovinom dao Državnom arhivu Varaždin za tu namjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.