Site icon narod.hr

Vatikan: Osnovan novi koordinacijski ustroj za ekonomske i upravne poslove

Sveti je Otac osnovao novi koordinacijski ustroj za ekonomske i upravne poslove Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada, priopćio je danas Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Informativna katolička agencija (IKA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja najava uslijedila je nakon preporuka stroge revizije koju je provelo Papinsko savjetodavno stručno povjerenstvo za uređenje ekonomsko-upravnog ustroja Svete Stolice (COSEA). Te je preporuke ocijenilo i odobrilo kako Vijeće kardinalâ osnovano radi savjetovanja Svetog Oca u pogledu reforme Rimske kurije tako i Vijeće petnaestorice kardinala koje nadgleda ekonomske poslove Svete Stolice.

COSEA je preporučila da se uvedu stanovite promjene u cilju pojednostavljivanja i učvršćivanja postojećih strukturâ upravljanja i poboljšanja koordinacije i nadzora u Svetoj Stolici i Državi Vatikanskoga Grada. COSEA je savjetovala da se ozbiljne poradi na uvođenju računovodstvenih standarda i općeprihvaćenog financijskog menadžmenta kao i na usvajanju praksi podnošenja financijskih izvješćâ (reporting), kao i napredne interne kontrole, transparentnost i upravljanje.

Te će promjene omogućiti formalnije uključivanje stručnjaka najviše razine koji imaju iskustva u financijskom upravljanju, planiranju i podnošenju izvješćâ. One će zajamčiti bolje korištenje resursa, poboljšavajući raspoloživu podršku za razne planove, osobito na planu rada sa siromašnima i marginaliziranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene koje je najavio Sveti Otac uključuju, uz ostalo, osnivanje novog Tajništva za ekonomiju, koje će imati ovlast nad cjelokupnim ekonomskim i upravnim poslovanjem unutar Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada. Tajništvo će, među ostalim, imati zadaću pripremiti godišnji proračun Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada te biti odgovorno za financijsko planiranje i razne službe za potporu kao što su ljudski resursi i nabava. Tajništvo će usto imati dužnost izraditi detaljna financijska izvješćâ za Svetu Stolicu i Državu Vatikanskoga Grada.

Sveti je Otac imenovao kardinala Georgea Pella sadašnjeg nadbiskupa Sydneya, u Australiji, pročelnikom Tajništva za ekonomiju.

Novo uređenje uključuju također imenovanje glavnog revizora, kojeg imenuje Sveti Otac, u čijoj će ovlasti biti provođenje revizije svih uredâ odnosno ustanovâ Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada u bilo kojem trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi koordinacijski ustroj ekonomskih i upravnih poslova Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada osnovan je apostolskim pismom pape Franje u obliku motu proprija “Fidelis dispensator et prudens”, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version