Vatikanski državni tajnik kardinal Parolin: Rezultat irskog referenduma je poraz čovječanstva

epa04752647 A general view of a special canonization ceremony for new saints led by Pope Francis in St. Peter's Square, Vatican City, 17 May 2015. Palestinian Authority Presidet Mahmoud Abbas is in the Vatican for the canonization of the Catholic Church's first Arabic-speaking saints - 19th century nuns Mariam Bawardy and Marie Alphonsine Ghattas, who lived in what was at the time Ottoman-ruled Palestine. EPA/ANGELO CARCONI

“Rezultat irskog referenduma kojim su ozakonjeni istospolne veze i brak nije samo poraz kršćanskih načela, nego je i poraz čovječanstva”, izjavio je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prenosi u srijedu Vatikanski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rezultat me jako rastužio. Naravno, kao što je rekao dublinski nadbiskup, Crkva mora uzeti u obzir tu realnost, ali u smislu da udvostruči svoje napore na evengelizaciji”, rekao je Parolin, drugi čovjek u vatikanskoj hijerarhiji.

Irska, tradicionalno katolička zemlja u kojoj je homoseksualnost bila protuzakonita do 1993., u petak je na referendumu izmijenila ustavnu definiciju braka i zakonski izjednačila heteroseksualne s homoseksualnima. Za to je glasalo 62,1 posto Iraca.

Prošlog je tjedna predsjednik talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco kritizirao nacrt zakona o istospolnim građanskim partnerstvima koji je talijanska vlada uputila u parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Terminologiju na stranu, time se de facto izjednačava status homoseksualne zajednice s obitelji temeljenoj na zajednici muškarca i žene”, rekao je Bagnasco za La Repubblicu, dodavši da se Crkva ne protivi priznanju individualnih prava homoseksualcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.