(VIDEO) 1. svibnja 1776. osnovani Iluminati – tko stoji iza misterioznog društva sličnog masonima?

Foto: snimka zaslona

Ime društva Iluminati implicira da su članovi društva oni koji sebe smatraju “prosvijetljenima”, sebe smatraju “kremom inteligencije”, uskim izborom “odabranih”, s mentalnim i duhovnim kapacitetom da upravljaju svijetom i mirom. Mnogi tvrde da je njihov zacrtani cilj bio ‘Novus Ordo Seclorum’ (Novi svjetski poredak), kako i danas stoji na novčanici od jednog dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1776. osnovani su u bavarskom gradu Ingolstadtu misteriozni Iluminati, tajno društvo za koje mnogi vjeruju da je i danas aktivno. Osnivač im je bio Adam Weishaupt, profesor kanonskog prava na Sveučilištu u Ingolstadtu, koji se školovao kod isusovaca. Društvo je pri osnivanju imalo samo pet članova, no u sljedećih 10 godina članstvo je obuhvatilo oko 2000 ljudi. Među poznatim članovima bili su književnik Johann Wolfgang Goethe i filozof Johann Gottfried Herder.

Weishaupt je osnovao mistični red pod punim imenom Ancient Illuminated Seers of Bavaria, koji postaje poznat kao Red iluminata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iluminati su bili uvelike organizirani po uzoru na masone (slobodne zidare), s tajnim obredima i tajnošću članstva. Raširili su se po mnogim europskim zemljama, a neki su ih čak optuživali da su stajali iza urote koja je pokrenula Francusku revoluciju.

Ime društva Iluminati implicira da su članovi društva koji su zaista prosvijetljeni, sebe smatraju kremom inteligencije, uskim izborom odabranih, s mentalnim kapacitetom da upravljaju svijetom i mirom, a njihov zacrtani cilj bio je ‘Novus Ordo Seclorum’ (Novi svjetski poredak), kako i danas stoji na novčanici od jednog dolara.

Jedan od glavnih zadataka iluminata bio je uništenje religija, osobito kršćanstva, jer oni kao ‘prosvijetljeni’ smatraju da baš oni moraju voditi ljudsku rasu dalje praznovjerja i predrasuda religija, te smatraju da vjere ne bi trebale imati nikakav utjecaj na javni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Što je utjecalo na pojavu Iluminata baš u Njemačkoj?

Racionalizam se primio najviše korijena u Njemačkoj, koja je u to doba bila zemlja s relativnom i najvećom slobodom misli. Osim toga, u Njemačkoj su bujali razni ezoterijski i okultistički fenomeni i zajednice. Protestantski vladari i aristokracija toga doba u Njemačkoj koji su već bili uključeni u Masonski red, rado su prihvatili plan uništenja Katoličke crkve kao glavnog neprijatelja masona, pa su 1777. uključili Weishaupta i njegove Iluminate u Masonski red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas nije potpuno jasno djelovanje Iluminata, te je li istina da su postali dio masonerije, pošto se radi o tajnim društvima.

Ipak, Iluminati, kako se danas predstavljaju,  na svojoj službenoj stranici  illuminatiofficial.org tvrde da su elitna organizacija svjetskih vođa, biznismena, inovatora, umjetnika i drugih utjecajnih članova ovog planeta. Njihova koalicija ujedinjuje moćnike svih političkih, vjerskih i zemljopisnih pozadina sa ciljem napretka ljudske vrste u cjelini.

Pažljivim pregledavanjem službenog videa današnjih Iluminata ili organizacije koja se povezuje s njima, primjećuje se da se ne može sakriti da u podlozi imaju religijske osnove: oni vjeruju u postojanje vrhunskog bića i Univerzalnog dizajnera koje nije kršćanski Bog.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.