(VIDEO) 12. listopada 1810. Prvi Oktoberfest – zašto najveća pučka svečanost na svijetu počinje u rujnu, a ne u listopadu?

epa07038795 Visitors toast with beer mugs in the Paulaner Winzerer Faehndl tent during the opening day of the 185th Oktoberfest beer festival in Munich, Germany, 22 September 2018. The Munich Beer Festival is the world's largest traditional beer festival and runs from 22 September to 07 October. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Prvi je Oktoberfest trajao od 12. do 17. listopada 1810. godine. Nekoliko slijedećih godina, Oktoberfest se nastavio održavati u listopadu, no onda je pomaknut par tjedana unaprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto?

Prvi Oktoberfest održan je 1810. godine u čast kralja princa Ludviga (kasnije Ludvig I. od Bavarske) koji se tada vjenčao s princezom Theresom von Sashen-Hildburghausen. Tradicija nije održana u razdoblju od 1854. do 1873. godine zbog velike epidemije kolere, kao ni za trajanja dva svjetska rata.

Iako se zove Oktoberfest, zašto se održava u rujnu a ne listopadu kako mu samo ime govori?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je Oktoberfest trajao od 12. do 17. listopada 1810. godine. Nekoliko slijedećih godina, Oktoberfest se nastavio održavati u listopadu, no onda je pomaknut par tjedana unaprijed. Organizatori kažu da je to zbog vremenskih uvjeta jer su rujanske noći toplije i vrijeme je za pivopije povoljnije u rujnu nego u listopadu. No da ime festivala ne bi izgubilo na značenju, Oktoberfest traje do prvoga vikenda u listopadu, tj. oktobru.

Nijemci ga zovu i «Wiesn», što dolazi od Theresienwiese (Terezijska poljana), mjesta gdje se održava. Nalazi se neposredno uz hipodromu, a prostire se na površini od 42 hektara.

Za Oktoberfest münchenske pivovare proizvode posebno Wiesn pivo s većim postotkom alkohola tako da ga sadrži od 6-7%. Traje šesnaest dana, počinje svake godine krajem rujna i završava početkom listopada. Subotom u točno 12:00 sati u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik “O’zapft is!” ( “Otvoreno je!”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada se Oktoberfest smatra otvorenim.

Svake godine prisutni znatiželjno čekaju da vide koliko puta gradonačelnik treba udariti čekićem dok prvo pivo poteče, a postoje čak i oklade. Najbolji rezultat s po dva udarca je imao Ude (2005., 2008. i 2009.), ali bilo je već potrebno i 19 udaraca (Wimmer, 1950.).

Kao primjer zanimljivosti i orijentacije o kakvoj se pučkoj svećanosti radi, moguće je navesti kako se jedne godine popilo 5.5 milijuna litara piva, 35 000 litara vina, 20 000 boca šampanjca, 200 000 šalica kave i čaja te 700 000 boca vode i limunade. Pojelo se 200 000 pari kobasica, 500 000 pilića, 50 000 kg ribe i 89 pečenih volova. Te iste godine izgubljeno je oko 4000 stvari, a najbizarnije od njih su note skladbe Johanna Sebastiana Bacha, umjetni zlatni zubi i 13 000 starih njemačkih maraka koje su pronađene u jednim hlačama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje se na Oktoberfestu izgubi oko, napisali smo, 4000 različitih predmeta: pretežno naočala, mobilnih uređaja, vjenčanog prstenja i čak 500 štaka za hodanje!

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.