(VIDEO) 19. srpnja blaženi Herman – genij srednjeg vijeka ostavio neprolazni himan ‘Zdravo kraljice’

Foto: www.commonns.wikimedia.org

Na današnji dan, 19. srpnja, prije tisuću godina rodio se Hermann iz Reichenaua (1013.-1054.), zvan još i Herman Bogalj, kojem slavimo i spomen dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je sa cerebralnom paralizom i drugim teškim bolestima pa su ga roditelji ostavili na čuvanje u benediktinskom samostanu u Reichenau na otoku Constance u Njemačkoj.

S dvadeset godina postaje redovnik. Iako nije mogao ni hodati niti normalno pisati, a jedva je i govorio, postao je jedan od najcjenjenijih učenjaka svog doba. Njegovi suvremenici su ga zbog njegove svestranosti i genijalnosti nazvali ‘čudom našega vremena’.

Herman je briljirao u području matematike, astronomije, teologije i glazbe. Bio je također i poliglot a smatra se jednim od rijetkih Europljana koji su svladali arapski jezik. Kada je kasnije u životu oslijepio, upustio se u skladanje crkvenih himni i antifona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proučavajući glazbu, uveo je novu diobu u sustav nota te pronašao novo pismo za same note. Njemu se pripisuje molitva ‘Zdravo Kraljice’ te himan ‘Spasitelja Majko slavna’, časoslov nekih svetaca: sv. Grgura, sv. Afre, sv. Wolfganga, zatim neke korizmene i uskrsne sekvencije.

Zdravo Kraljice (Salve Regina) mu je najpoznatija, a sam je Herman nikad nije bio u mogućnosti otpjevati.

Hermann je umro 24. rujna 1054. u dobi od 41 godine, ostavivši nakon tako kratkog razdoblja života iza sebe tako bogatu književnu ostavštinu da je zbog nje s pravom nazvan “miraculum saeculi” – čudom svoga stoljeća. Bio je pokopan u Altshausenu, no tijekom vremena grob mu se posve zameo. Sačuvano je ipak nešto od njegovih relikvija, što se nalaze i časte u Altshausenu, Zürichu i drugdje. Zbog njegovih marijanskih himana nazivaju ga “marijanskim naučiteljem”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.