(VIDEO) 21. lipnja Svjetski dan glazbe – festival glazbe na ulicama Hrvatske, Europe i svijeta!

Zagreb, 21.06.2015 - Na svjetski dan glazbe održavali su se mnogobrojni koncerti na raznim lokacijama po Zagrebu..foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique, pa tako i kod nas. Hrvatska glazbena unija i ove godine nastavlja tradiciju organizacije ovog posebnog dana, na koji glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogata povijest

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje, piše sensa.hr

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-i i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto susreta amatera i profesionalaca

Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Stoga glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično: toga dana nije neobično vidjeti simfonijski orkestar kako izvodi Mozartova djela u hladovini vašeg omiljenog parkića.

U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška talentu i radu glazbenika

Stotine profesionalnih i amaterskih glazbenika, besplatni koncerti i scenski programi na brojim atraktivnim lokacijama, samo su dio bogatog programa kojim će se Hrvatska 21. lipnja priključiti brojnim zemljama svijeta i obilježiti Svjetski dan glazbe.Izađite taj dan na ulice i trgove Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule, Dubrovnika, Primoštena, Županje, Nove Gradiške, Bjelovara i drugih gradova, poslušajte glazbu i time podržite talent i rad koji glazbenici ulažu kako bi nam svima uljepšali život….

Prošlogodišnja manifestacija donijela je vrhunske svirke, velik odaziv građana i fantastičan ugođaj. Više od 700 izvođača nastupilo je u gradovima gdje HGU ima svoje podružnice, a priključili su se i drugi zainteresirani gradovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Pogledajte dio atmosfere s prošlogodišnjeg Svjetskog dana glazbe iz Pule, Splita i Zagreba na YouTube kanalu Hrvatske glazbene unije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u svijetu…

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.