(VIDEO) 22. rujna 1828. Shaka Zulu – tko je bio veliki kralj ratničkog plemena Zulu?

Foto: commons.wikimedia.org

Njegova majka je skrivala da je trudna, govoreći da joj trbuh raste od shake, crijevne bube, pa mu otuda i ime Shaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moćni kralja Zulua Shaka ubijen je na današnji dan 1828. godine.

Shaka je najveći poglavica plemena Zulu. Od malog plemena na jugu Afrike Shaka je stvorio moćno kraljevstvo i uspješno se suprotstavljao tehnološki mnogo naprednijim neprijateljima.

Zulu su ujedno i najveća južnoafrička plemenska zajednica. Trgovali su s narodom Kikuyu do dolaska kolonizatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteži poraz britanska imperijalna vojska pretrpjela je upravo od Zulu plemena.

Čim je Shaka došao na vlast, nakon smrti svog oca, reformirao je vojsku i uveo u uporabu kratka koplja. Vrlo brzo je porazio okolna plemena i urođenička kraljevstva te stvorio najjače carstvo u u tom dijelu kontinenta. Ono što je pobudilo respekt kod europskih vođa je uspješan otpor koje su Zului pod njegovim vodstvom pružali tehnološki mnogo naprednijim Britancima i Nizozemcima.

Shakin slom nije uzrokovan vojnim porazom već napadima ludila od kojih je patio. Nakon majčine smrti naredio je tromjesečni post te je zabranio sadnju ikakvih usjeva u tom razdoblju. Bila je to kap koja je prelila čašu te su izvršili atentat na njega. Navodno je na samrti prorekao slom svog carstva i dominaciju bijelaca u tom dijelu Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se i dogodilo, a sve to možete vidjeti u donjem video prikazu rasta i pada carstva Zulua.

 

Rast i propast carstva Zulua

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.