(VIDEO) 22. veljače 1943. Milorad Vukojičić Maca – Srpska pravoslavna crkva proglasila svecem četničkog ‘popa Koljača’!

Veljača 1943. bilo je vrijeme velikih četničkih pokolja u NDH i Sandžaku. U njima je sudjelovao i svetac Srpske pravoslavne crkve i svećenik Milorad Vukojičić Maca.

Crnogorska televizija snimila je dokumentarac u kojem pljevaljski svjedoci pričaju o užasnim  zločinima ovog svećenika koji je kanoniziran za sveca 2005. godine. S njim je kanoniziran još jedan svećenik Slobodan Šiljak, također jedan od vođa četničkog pokreta u Sandžaku kojeg mnogi optužuju za zločine.

To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću sudjelovati u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik” (glumac Mihajlo Janketić čiju je majku zaklao svetac SPC-a Milorad Vukojićić zvani Pop Koljač, Slobodna-Bosna)

 

Njihovu kanonizaciju predložio je prvotno vladika Filaret, poznat po slici s mitraljezom na Banovini u ljeto 1991. godine.

Filaret – tko je svećenik s mitraljezom i koja je uloga Srpske pravoslavne crkve u ratu u Hrvatskoj?

Poznata je stvar da su mnogi svećenici Srpske pravoslavne crkve bili ne samo sudionici četničkih jedinica, već i zapovjednici tih ubilačkih hordi kao: Momčilo Đujić (Knin) i Vasilije Jovović, prota i zapovjednik velikog pokolja u Foči 1941. godine, prema svjedočenju partizana Adila Zulfikarpašića: Prota Jovović i Sergije Mihajlović su naredili pokolje u Foči

Sveti Milorad Vukojčić, zvani Maca koljač tijekom Drugog svjetskog rata bio je predvodnik četničke crne trojke u Pljevljima, gdje je njegova “sveta” ruka tijekom trajanja njemačke uprave zaklala nekoliko desetina žena iz partizanskih obitelji. Milorad Vukojičić (1917.-1945.), zvani pop Maca (deminutiv od “macola”) ili pop Koljač, je bio crnogorski svećenik SPC-a, vođa četničke crne trojke u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine, piše o tom svećeniku-četniku srbijanska stranica alo.rs u tekstu pod naslovom: Pop Maca zaklao je majku glumca Miška Janketića!

U Drugom svjetskom ratu je bio pripadnik četničkih snaga. Prema svjedočenjima, pop Milorad Vukojčić je bio egzekutor četničke crne trojke koji je ubijao partizane špijune u Pljevljima i obitelji partizanskih boraca. Noću, između 6. i 7. travnja 1944., u vrijeme vladavine njemačke garnizone u Pljevljima, Vukojčićeva “crna trojka” je krenula u uhićenje žena partizana i simpatizera partizana. Tada su uhićene Zora Karamatijević, Ljubica Stojkanović, Savka Matović, Milica Janketić i Mileva Žugić, govori sin jedne od žrtava. Zajedno s ostalim ženama tada je ubijena i majka poznatog glumca Miše Janketića, Milica. Ipak, navodi se da su najveći zločini počinjeni u ožujku i travnju 1944. godine kada je ubijeno više osoba. U to vrijeme je u okupiranim Pljevljima bila njemačka uprava. Nakon oslobođenja, presudom vojnog suda u Pljevljima, osuđen je kao neprijatelj naroda na smrt.

 

Četnički krvnik pop Maca je plakao i molio za milost

Jedan od očevidaca govori: “Sjećam se njegovog dovođenja u grad. Bila je neka radna akcija, a građani su, kad su čuli da su doveli popa Macu, nagrnuli na njega. Jedva ga je osiguranje uspjelo spasiti, htjeli su ga linčovati.” “Počeo je plakati, tražio je milost. Tada je čitava ta dvorana, koja je bila prepuna, više se tu stajalo nego sjedilo, skoro eksplodirala. Tražili su javna vješala”, svjedoči Matović. Kazna mu je ipak promijena u kaznu strijeljanja. Presuda je izvršena 1945. godine. Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. veljaće 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, sudjelovao u ubojstvu desetero svojih zemljaka. Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore. Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa suradnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem “sudjelovao u uhićenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini”.

U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dike Stamenića, zemljoradnika, Ljube Stamenića, automehaničara, Jule Stamenić, domaćice, Ljubice Stojkanović, studentice, Zore Karamatijević, domaćice, Mileve Žugić, domaćice, Savke Matović, domaćice, Miladina Božovića, umirovljenika, Božane Mišović, domaćice i Živka Kontića, umirovljenika. Vukojičić se po zlu spominje i u memoarima Draga Bojovića, koji opisuje svoj posljednji posjet Ljubici, koja čeka dolazak koljača.

Srpska pravoslavna crkva ga je proglasila za sveca 2005. godine u manastiru Žitomislić u Hercegovini, uprkos prosvjedima žitelja Pljevalja koji su tvrdili da je ratni zločinac. Uz Vukojičića je istovremeno za sveca proglašen i Slobodan Šiljak, koji je također po mnogim svjedočenjima okrvavio ruke krvlju nevinih.

 

Ono što je bizarno da ta ista Srpska pravoslavna crkva, koja kanonizira ‘Popa Koljača’ četnika Milorada Vukojičića, još od 1945. godine do danas najgorim riječima govori o kardinalu Alojziju Stepincu.

Dokumentarni film TV Crne Gore koji morate pogledati: Sveci Srpske pravoslavne crkve razotkriveni kao četnici i ubojice!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/alo.rs/Slobodna-Bosna