(VIDEO) 23. listopada 1970. Gary Gabelich – američki Hrvat prvi vozio brzinom od preko 1000 km/h!

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 1970. godine Gary Gabelich, Amerikanac hrvatskog podrijetla, oborio je svjetski brzinski rekord za vozila na tlu, postigavši brzinu od preko 1,000 kilometara na sat. Rekord je postigao u vozilu Blue Flame, koje je imalo raketni pogon. Zanimljivo je da je raketni motor u tom vozilu radio na ukapljeni prirodni plin (liquified natural gas – LNG). Taj je motor mogao ostvariti maksimalni potisak od čak 67 kilonjutna (više nego neki mlazni lovački zrakoplovi). Takav potisak omogućavao je Blue Flameu navodno sličan pogon kao da je pokretan klipnim motorom od čak 39,000 konjskih snaga. Vozilo je bilo vrlo izduženo tako da mu je ukupna duljina iznosila čak 11.394 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Gary Gabelich bio potomak hrvatskih roditelja, koji su se u SAD doselili iz Splita. Rekord koji je Gabelich postigao na današnji dan održao se tijekom 13 godina. Gabelich je rekord postigao na znamenitom trkalištu Bonneville koje se nalazi na isušenoj površini nekadašnjeg slanog jezera u američkoj saveznoj državi Utah. Nažalost, Gary Gabelich poginuo je 1984. godine u motociklističkoj nesreći. U trenutku smrti bile su mu samo 43 godine života.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.